Hopp til innhold

Hagl og styrtregn rammet Trøndelag - E6 er i ferd med å kollapse

E6 ble stengt og Dovrebanen har fått nedsatt hastighet etter svært overraskende styrtregn i Oppdalsområdet torsdag ettermiddag. Regnet kom brått på et tørkeplaget Trøndelag.

Mange fikk seg et sjokk da svært lokale byger rammet Rennebu og Oppdal i ettermiddag.

Mens resten av Sør-Norge sliter med tørke, opplevde Oppdal og Rennebu en kraftig lokal hagl- og regnskur torsdag ettermiddag.

Gisna-elva har gravd seg under E6 på grensa mellom Oppdal og Rennebu. Resultatet er at veibanen har kollapset, ifølge politiet.

– Det er rett og slett et digert søkk på to-tre meter midt på tvers av veibanen, sier reporter på stedet for avisa Opp, Randi Grete Kalseth-Iversen til NRK.

Vannet har gravd en diger trasé rett under veien, og ifølge Kalseth-Iversen starter ikke arbeidet med å rette opp veien før i morgen tidlig.

– Man har nettopp greid å lage en omkjøring for bilene som står i kø her, langs en grusvei som går parallelt med E6, slik at folk kan slippe forbi i ett kjørefelt av gangen, sier Kalseth -Iversen.

E6 i ferd med å synke sammen i Oppdal

Hagl og styrtregn stanset trafikken på E6 i Rennebu.

Værstasjon fikk seg et sjokk

John Bjørndalseter i Oppdal har en privat værstasjon ute på plena, og ble svært overrasket over værskiftet som kom brått på.

– Den var helt tørr før det begynte å regne. Regnoppsamleren ble raskt fylt opp, og den tømte seg selv etter kort tid ved 30 mm. Jeg har beregnet at det kom over 40 mm på litt over en time, forteller John Bjørndalseter.

Én time før hadde det vært sol og klarvær.

– Men så skya det opp, og plutselig var det både lyn og torden. Det kom ned hagl så store som sukkerbiter. Uværet sto på jevn full sprut i over en time, sier Bjørndalseter.

Lokal flom i Rennebu

En overraskende ny elv dukket opp midt over dette jordet torsdag ettermiddag.

Foto: John Bjørndalseter

E6 stengt i begge retninger

E6 ble stengt i begge retninger mellom Gisnås og Fagerhaug og det dannet seg lange køer på stedet.

I tillegg ble en lokal vei, fylkesvei 502 ved Sundset i Rennebu skadet av styrtregnet. Veien har rast ut og er ikke farbar på grunn av store nedbørsmengder, meldte politiet på Twitter.

Bane NOR melder at tog må kjøre med nedsatt hastighet på Dovrebanen. Ikke på grunn av solslyng, som var problemet for ett døgn siden, men fordi de store nedbørsmengdene samler seg opp langs jernbanesporet.

E6 i ferd med å kollapse i Oppdal etter nedbør

Både biler og lastebiler kan torsdag kveld passere langs en liten grusvei som går parallelt med E6.

Foto: Randi Grete Kalseth-Iversen

Vogntog måtte stoppe

Aud Volden Bergan-Skar opplevde styrtregnet på nært hold da hun var ute og kjørte E6 i retning Oppdal.

– Da vi kom ned mot Kløftbrua måtte jeg stoppe. Hele E6 ble til en elv som rant ned mot brua. På selve brua sto vannet minst ti cm over asfalten.

– Jeg prøvde å kjøre videre, men så kom en enorm haglskur. Da stoppa til og med vogntogene. Vi hadde null sikt. Veibanen ble helt snøhvit.

Lokal flom i Rennebu

Vannet grov seg fram der det kunne. Ifølge uoffisielle målinger falt det over 40 mm nedbør på litt over en halv time.

Foto: John Bjørndalseter

Etter en stund ga haglskura seg, og Aud Volden Bergan-Skar kunne kjøre videre. Etter et par kilometer ble hun møtt av et merkelig syn. Grøftene hadde rent over mange steder.

– Det rant ei elv langs veien som ikke hadde vært der før. Veggrøfta var fylt opp med brunt sølevann. En lokal grusvei som gikk ned mot hovedveien så ut som en elv.

Da Aud Volden Bergan-Skar kom hjem måtte hun sjekke om haglskura hadde skadet bilen.
– Jeg fant noen små merker på panseret, som kan stamme fra den kraftige haglskura.

Lokal flom i Rennebu

Deler av Oppdal og Rennebu gikk fra tørke til flom på få minutter. Her har en bekk flommet opp til å bli en mindre elv i Oppdal.

Foto: John Bjørndalseter