Styrtet da det mistet motorkraft

Blokkering av drivstofftilførsel til motoren skal ha vært årsaken til at et helikopter styrtet på Hjerkinn 24. juni i fjor. Det fastslår Statens havarikommisjon for transport i sin endelige rapport.

Helikopter styrtet på Hjerkinn

En person ble alvorlig skadd da dette helikopteret styrtet på Hjerkinn i fjor sommer.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK
Espen Sandmo
Journalist

En person ble alvorlig skadd i ulykken, mens fire andre slapp fra det uten større skader. Helikopteret fikk betydelige skader da det styrtet.

Kritisk fase

Statens havarikommisjon kan ikke finne årsaken til at drivstofftilførselen ble blokkert, men dette førte til at motoren mistet kraft i en kritisk fase av flygingen, rett etter avgang med lav hastighet og i lav høyde.

Helikopteret var på vei inn i området hvor Forsvaret drev med opprydding. Detter er et område som tidligere var brukt til militære formål.

Ber om endringer

Havarikommisjonen har også funnet ut at varsellys-logikken i helikopteret ikke ga flygeren riktig informasjon i forhold til hvor alvorlig feilen var. Derfor ber de nå produsenten av slike helikoptre gjøre endringer i varslingssystemene.

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.