Styrtet da det mistet motorkraft

Blokkering av drivstofftilførsel til motoren skal ha vært årsaken til at et helikopter styrtet på Hjerkinn 24. juni i fjor. Det fastslår Statens havarikommisjon for transport i sin endelige rapport.

Helikopter styrtet på Hjerkinn

En person ble alvorlig skadd da dette helikopteret styrtet på Hjerkinn i fjor sommer.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK
Espen Sandmo
Journalist

En person ble alvorlig skadd i ulykken, mens fire andre slapp fra det uten større skader. Helikopteret fikk betydelige skader da det styrtet.

Kritisk fase

Statens havarikommisjon kan ikke finne årsaken til at drivstofftilførselen ble blokkert, men dette førte til at motoren mistet kraft i en kritisk fase av flygingen, rett etter avgang med lav hastighet og i lav høyde.

Helikopteret var på vei inn i området hvor Forsvaret drev med opprydding. Detter er et område som tidligere var brukt til militære formål.

Ber om endringer

Havarikommisjonen har også funnet ut at varsellys-logikken i helikopteret ikke ga flygeren riktig informasjon i forhold til hvor alvorlig feilen var. Derfor ber de nå produsenten av slike helikoptre gjøre endringer i varslingssystemene.

Video fra Trøndelag

Black Friday var god gjødsel for kjøpelysten. Hyllene på post i butikk er fylt til randen. Dessuten kommer julegavene snart for fullt. Folk må hente - nå, er ropet fra butikkene.
Marihøna barnehage har trolig arrangert jul på låven for siste gang. Kampflystøy og konflikt om erstatning preger Ørland i adventstida.
Julestemning for store og små.