Aker BP først ut: Styrer bemannet oljeplattform fra land

For første gang styres nå aktiviteten på en bemannet oljeplattform på norsk sokkel fra land. Kontrollrommet til Ivar Aasen-plattformen ligger i et tidligere hotell i Trondheim sentrum.

Kontrollrommet Ivar Aasen i Trondheim

Roy Haraldseid (til høyre i bildet) er en erfaren kontrollrom-operatør. Nå er han med og gir opplæring til 14 nyansatte ved kontrollrommet til Aker BP i Trondheim.

Foto: Bent Lindsetmo/NRK

– På en måned produserer vi olje og gass for omtrent en milliard kroner.

Det sier Erik Nakken, produksjonsstyrer for Ivar Aasen-plattformen til NRK.

Ivar Aasen-plattformen styres fra Trondheim

Erik Nakken, produksjonsstyrer for Ivar Aasen-plattformen i Trondheim, mener det styrker effektiviteten når kontrollrommet er på land.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Nakkens jobb er å analysere og planlegge hvordan produksjonen skal være ute på feltet. Dette er en jobb som alltid blir gjort av folk på land, men det nye er at kontrollrommet – som før var offshore – nå er rett over gangen.

Gir økte inntekter

– Jeg kan gå over gangen her å starte eller stanse en brønn. Denne effektiviteten gjør at vi kan øke inntektene og vi innfører noen nye digitale verktøy.

Digitaliseringen som nå skjer i bransjen er viktig, og miljøet ved Aker BPs avdeling i Trondheim er stolt over at de er helt i front i utviklingen.

Oddbjørn Aune, Aker BP

Oddbjørn Aune, operasjonsleder på Ivar Aasen, mener det nye systemet er framtida for oljebransjen.

Foto: Bent Lindsetmo/NRK

– Jeg tror gamle «Det norske» består av en lettbeint og kompetent gjeng. Det er en stor endringsvilje som er ganske unik, og det trenger vi for og lykkes.

Det sier Oddbjørn Aune, operasjonsleder på Ivar Aasen.

– I tillegg har vi en leder som aktivt bidrar til utviklingen og digitaliseringen.

– Dette er framtida

Aune er sikker på at dette er måten å drifte plattformer på i framtida.

– Digitaliseringen vil hjelpe oss til å bli mer effektive, øke produksjonen og den ivaretar sikkerheten. Det er slik bransjen vil overleve, sier han.

To operatører jobber alltid sammen på kontrollrommet.

– Her både overvåker vi og styrer produksjonen ute på plattformen. Det er mange brønner å følge med på. Det er veldig spennende å gjøre denne jobben herfra. Nå er jeg mye nærmere hjemmet, sier Tor Erling Kvilt.

Han er en av de 14 nyansatte kontrollroms-operatørene i Trondheim.

Kontrollerer enorme verdier

Litt sårt var det for Trøndelag når Aker BP flyttet hovedkontoret fra Trondheim til Oslo, men med jobben på Ivar Aasen vil de kontrollere store verdier herfra i mange år fremover.

– I utgangspunktet skal vi produsere fram til 2035. Nå har vi satt et nytt og ambisiøst mål om at vi skal produsere til 2050. Det er veldig artig at vi får dette til fra et gammelt hotellbygg midt i Trondheim sentrum, sier Oddbjørn Aune.

Ivar Aasen oil rig

Produksjonen ombord på Ivar Aasen-plattformen i Nordsjøen startet på julaften i 2016, og vil vare frem til 2050.

Foto: Aker BP