NRK Meny
Normal

Skeptisk til anbud

Styreleder i Helse Midt-Norge, Kolbjørn Almlid, er blitt skeptisk til anbud etter en rekke problemer de siste åra.

Kolbjørn Almlid
Foto: Ørn E. Borgen / Scanpix

Først var det ambulanseanbudene. De var preget av rot, millionerstatninger og endte til slutt med at direktør Jan Eirik Thoresen sin avgang.

Denne uka ble det kjent at 30 personer mister jobben ved Bjørnang rehabiliteringssenter etter at deres anbud ble avvist på grunn av en formell feil i søknaden.

I tillegg er det vært mye bråk etter at helseregionen ikke ønsker å forlenge anbudet ved traumebehandlingsenteret Betania i Malvik.

Nå er styreleder Kolbjørn Almlid oppgitt, skriver Trønder-Avisa.

Vanskelige regler

- Vi kan ikke ha det som i dag. Jeg er ganske oppgitt over at vi kommer i en situasjon hvor regelverket blir så komplisert at det nesten ikke er mulig for små bedrifter og oppegående personer å konkurrere. Det er fortsatt de med store ressurser og egne advokater som klarer å gjøre ting på rett måte. De små er ikke i stand til å gjøre det etter boka, og da er vi kanskje der at samfunnet ikke har oppnådd det vi ønskes med anbud, sier Almlid til avisa.

Utfordrer politikerne

Styrelederen mener reglene har blitt så kompliserte at nesten ingen kjenner regelverket helt ut. Almlid utfordrer derfor politikerne til å komme med nye regler som er mindre sårbare for menneskelig svikt.

- Det er særlig høyresida og Ap som har vært opptatt av anbud. Jeg vil gjerne at de kommer på banen for å finne løsninger vi kan leve med, sier han til Trønder-Avisa.