Hopp til innhold

Studentersamfundet har fått trussel etter nazifest

Studentersamfundet i Trondheim lover intern oppvask etter at det ble arrangert nazifest i bygningen. Studentorganisasjonen har fått en trussel etter arrangementet.

Skjermdump av Facebook-post om nazifest på Studentersamfundet

I en Facebook-post før nazifesten vitses det blant annet med juice og «jews» (jøder på engelsk, red.anm.): «Om dere ikke drikker alkohol, har de også alkoholfrei jews-varianter. Som det står over døra inn til bryggeriet: Arbeit mach frei!!», står det i Facebook-posten, som er lagt ut av en person med tilknytning til Studentersamfundet.

Foto: Skjermdump

– Vi har mottatt en trussel på vår Facebook-side etter arrangementet, forteller Tale Bærland, styreleder ved Studentersamfundet i Trondheim.

Hun ønsker ikke å forklarer hva trusselen gikk ut på, eller hvem som kom med den. Studentersamfundet har foreløpig ikke anmeldt trusselen.

Trusselen kom etter at det i går det ble kjent at Studentersamfundet hadde arrangert temafest om «politisk ukorrekthet» i en av barene. Her hadde bartendere og vakter SS-uniformer, og dørvaktene sto med lekevåpen.

Beklager

Tale Bærland

Tale Bærland, styreleder ved Studentersamfundet i Trondheim, beklaget i dag igjen at det ble arrangert nazifest på Studentersamfundet.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Studentersamfundets leder Tale Bærland måtte i går beklage det som hadde skjedd. I dag gjentok hun beklagelsen:

– Vi ser at det gikk for langt. Det var en dårlig avgjørelse av Samfundet, med dårlig dømmekraft. Det er ikke alle temaer en kan ha satire på, sier Bærland til NRK.

Det var noen bartendere som hadde fått tillatelse til å holde fest med temaet «politisk ukorrekt», som leide inn kostymer fra et filmproduksjonsselskap og kledde seg opp. I baren serverte de drinker med navn som Auschwitz.

Vil rydde opp

– Samfundet har aldri hatt noen som helst støtte til nazistene og den type handlinger. Da det ble tolket slik at dette kunne være en støttende fest, valgte vi å avbryte den, forklarer Bærland.

– Lar dere studenter arrangere slikt uten at dere har helt kontroll over innholdet?

– Her har det vært dårlig intern kommunikasjon blant oss. Vi har ikke fått frem nok hva arrangementet skulle innebære. Vi vil se på våre egne rutiner. Til vanlig pleier vi å ha veldig god kontroll med det som er her, svarer Bærland.

Bartendere kledde seg ut som nazister

Vitset med juice og jøder

På festen bød bartenderne på drinker med navn som Auschwitz og Mein Kampf. Dette vakte reaksjoner. Svenske Maja Sandström var på festen, og ble sjokkert. Hun trakk blant annet frem piggtråd på veggene, Auschwitz-drinken og tegningen av Hitler på drinkkartet.

– Det sto «I love juice» på trøya hans. Kanskje han drakk en Auschwitz-drink? spør hun.

Vitsingen med juice og «jews» (jøder på engelsk, red.anm.) er også synlig i en Facebook-post i forbindelse med nazifesten, postet av en person med tilknytning til Studentersamfundet.

«Om dere ikke drikker alkohol, har de også alkoholfrei jews-varianter. Som det står over døra inn til bryggeriet: Arbeit mach frei!!», står det i Facebook-posten.

Å bruke tøysete ordspill inspirert av Hitlers utrydningsleire er å gå langt overt streken, mener Samfundets leder:

– Det synes jeg ikke er greit i det hele tatt. Det er ikke noe som skal tulles med. Vi kommer til å ta det internt, og passe på at det aldri skjer igjen.

Adolf Hitler

Tegning av Adolf Hitler på drinkkartet, som forøvrig viste drinken "Auschwitz"

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK