Hopp til innhold

Studenter skjønner ikke det de skal lære

Ingeniørstudenter ved NTNU i Trondheim er frustrerte over det de kaller uoversiktlig og rotete pensum.

NTNU Gløshaugen

Mange studenter sliter med å tyde pensum ved marin teknikk ved NTNU i Trondheim.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

Gustav Ramstad Gunnerud

Gustav Ramstad Gunnerud mener undervisningsmaterialet ved marin teknikk ikke er godt nok.

Foto: Hanne Våge/NRK

Studentene mener tekstene er fulle av skrivefeil og dårlige formuleringer. Dette gjør at mange sliter med å forstå alt innholdet i tekstene de må kunne til eksamen.

– Noen tekster er stående, andre liggende. Noen er på engelsk, og noen er så dårlig kopiert at de nesten ikke kan leses. Sånn går det om hverandre, sier student Gustav Ramstad Gunnerud til NRK.

– Uholdbart

Han mener det er uholdbart at det skal være sånn når studentene har betalt 800 kroner for læreheftet.

– Da bruker man mye tid på noe man ikke skjønner noe av, sier Ramstad Gunnerud.

I marin teknikk og flere andre fag benytter NTNU seg av kompendier eller lærehefter som pensum til eksamen.

Heftene inneholder fagrelaterte artikler og stoff. Problemet er at heftene kan være fulle av skrivefeil og dårlige formuleringer som gjør at mange studenter ikke forstår hva som står der.

– Mange blir frustrerte, og man forventer jo å lære noe av undervisningsmaterialet. Selv om det faglige innholdet i heftene er godt, er det ikke godt forklart og framstilt. da blir det i enkelte tilfeller helt umulig å skjønne det, sier Gustav Ramstad Gunnerud.

Han studerer ikke lenger marin teknikk ved NTNU, men flere studenter bekrefter overfor NRK at problemet fortsatt eksisterer.

– Kom til oss

– Vi synes det er dumt at ikke studentene kommer direkte til oss, sier leder Harald Ellingsen ved institutt for marin teknikk.

NTNU mener de hele tiden jobber for å gjøre undervisningen bedre, og kjenner ikke til at studenter har problemer med å tyde pensum.

– Det finnes ikke gode nok lærebøker innen marin teknikk fordi faget ikke er stort nok internasjonalt. Vi må oppdatere pensum ganske ofte, og da kan det jo hende at kvaliteten ikke alltid er på læreboknivå. Jeg tror nok studentene må være forberedt på at en del av pensum vil være vitenskapelige publikasjoner, forteller Harald Ellingsen.

Kan påvirke

Sondre Jan Nygård i Norsk studentorganisasjon mener studentene skal ha mulighet til å påvirke eget pensumvalg.

– Misfornøyde studenter må si ifra om problemet. Det finnes kanaler hvor de kan påvirke og endre pensum, mener Nygård.