Hopp til innhold

Studenter nektes studielån

Både skole og studenter trodde det nye masterstudiet skulle åpne for å søke studiestøtte fra Lånekassen, men studiet oppfyller ikke myndighetenes krav.

Øyvind André Sandberg og Christian Wilhelmsen

Øyvind André Sandberg og Christian Wilhelmsen har sammen med sine studiekamerater fått beskjed om at de ikke får støtte fra Lånekassen.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Den nådeløse beskjeden fikk de rundt ti studentene ved det nye studiet i teknologisk design få dager før skolestart. Høgskolen i Sør-Trøndelag har startet et studietilbud som ikke oppfyller kravene til studielån og stipender.

– Jeg ble kvalm og fikk vondt i hele meg, sier student Christian Wilhelmsen.

- Det er horribelt. Man forventer jo at en så seriøs aktør klarer å fikse det her, sier medstudent Øyvind André Sandberg.

– Dere kan flytte til Sverige

Christian Wilhelmsen

Wilhelmsen lurer på om han må jobbe fullt ved siden av studiene.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

De to studentene har takket nei til jobbtilbud og andre studieplasser for å starte på det nye masterstudiet i Trondheim.

– Nå viser det seg at det ikke var godkjent, sier Wilhelmsen.

Fulltidsstudiet ble til etter påtrykk fra høyteknologibedrifter, og er et samarbeid med det svenske Mitt-Universitetet i Sundsvall.

– Det er selvfølgelig veldig frustrerende. Hist og Mitt-Universitetets forslag var at vi kunne flytte til Sverige, sier Christian Wilhelmsen.

Det sitter langt inne for både han og medstudent Øyvind André Sandberg.

– Øyvind har både kone og barn. Det er vanskelig å bare flytte fra dem på ei ukes varsel. Jeg har nettopp ordnet ny leilighet sammen med samboeren, og det er det heller ikke noe artig å flytte fra for å ha råd til å studere, sier Wilhelmsen.

– Startet prosessen for sent

Studiedirektør ved Hist, Gunnar Bendheim, innrømmer at høgskolen skulle ha avklart med Lånekassen langt tidligere.

– Vi synes det er en ulykkelig situasjon. Vi har startet denne prosessen for sent, og det beklager vi. Vi burde startet tidligere, og fått avklaringene tidligere, sier Bendheim.

Studiet fyller ikke kravene til støtte

Lånekassen vil ikke intervjues om saken, men skriver i en e-post at de vil gjøre det de kan for at studenter skal kunne få støtte til den utdanningen de ønsker seg.

Samtidig må det være innenfor det gjeldende regelverket, og når det gjelder dette studiet er det forhold som ikke er innenfor regelene, skriver Lånekassen.

Jobbes for løsning i Trondheim

HIST

Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Foto: Høgskolen i Sør-Trøndelag

Ledelsen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag har fått flere tilbakemeldinger fra studenter som mener det er uaktuelt å flytte til Sverige.

Ifølge studiedirektør Bendheim har de bestemt seg for å finne en løsning slik at studentene kan bli.

– Vi inviterer studentene til et møte på mandag for å gå gjennom situasjonen med dem.

Det er uaktuelt å få til en løsning med Lånekassen, men skolen er innstilt på å finne en annen finansieringsordning, sier Bendheim. Han vil ikke si mer om hva slags løsning dette kan være.

Masterfaget i elektronisk design er lagt opp med samlinger i Sverige, og vitnemålet skal etter planen utstedes ved Mitt-Universitetet. Utdannelsen finnes ikke i Norge fra før.

Siste fra Trøndelag