Hopp til innhold

Studenter gir mer enn noen gang

Studentorganisasjoner er en av UNICEFs største bidragsytere. Aldri før har studenter gitt så mye penger til bistand.

Revy av medisinstudenter på NTNU

Medisinstudentene i Trondheim samler inn penger til bekjempelse av HIV-smitte i Mosambik.

Foto: Kaja Kristin Ness/NRK

Studentorganisasjoner har i løpet av året samlet inn mer enn dobbelt så mye penger som de gjorde for ti år siden.

I helga arrangerte medisinstudentene i Trondheim revy hvor overskuddet gikk til UNICEF.

– Det er fantastisk, og det gir oss mye glede, sier student og medvirkende Kjersti Fjellstad.

HIV-prosjekt i Mosambik

Medisinstudenters humanitæreorganisasjon i Tromsø, Bergen, Trondeim og Oslo har jobbet for å samle inn penger på ulike måter siden 1991.

– De fleste studentrevyene har som mål å gå i null, men vi prøver å gå med overskudd. I år samarbeider vi med UNICEF, ogp engene går til et prosjekt som jobber for å hindre HIV-smitte fra mor til barn i Mosambik, sier revysjef Lise Marit Aune.

Medisinstudentene er ikke et unntak, snarere tvert om. For i år har svært mange studenter over hele landet samlet inn penger til ulike humanitære organisasjoner.

– Inntektene har mer enn doblet seg

Bernt Apeland

Generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt Apeland sier det har skjedd noe med giverviljen blant unge folk.

Foto: NRK

Ifølge Bernt Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge, vil de tre største humanitære studentaksjonene samle inn over 5 millioner kroner i år.

– Hvis man ser på de siste ti årene, så har inntektene fra de viktigste studentorganisasjonene doblet seg, sier Apeland. For vår del ser vi at det har mer enn doblet seg. Det er absolutt noe veldig positivt som skjer ved høgskoler og universiteter i Norge, sier han.

Apeland tror mye skyldes økt fokus på velferd.

– Jeg tror man reflekterer mer over egen velferd og matrielle goder. Dagens unge er mer opptatt av hvordan andre barn har det og deres oppvekstvillkår, sier generalsekretæren til NRK.

Gir like mye som Telenor og Ikea

Inntektene som studentene samler inn gjennom revyer, konserter, bøssebæring og vaffelsteking utgjør nesten ti prosent av totalinntekten til UNICEF.

Noe som tilsvarer det organisasjonen får fra sine største samarbeidspartnere som Telenor og Ikea.

Ifølge Apeland er kultur en arena studentene ofte bruker for å samle inn penger.

– Dette har man en god og lang tradisjon for i Norge. Det viktigste er nok å skape en arena hvor folk kommer for å oppleve noe, men samtidig kan være med på å gi noe tilbake. Kultur har en veldig stor rolle i denne sammenhengen, sier han.

– Vi ser at det gir resultat

Tidligere i år jogget 200 studenter i Trondheim for å samle inn penger til sykehusklovner, BI-studentene arrangerte konserter og spilte fotball med kjendiser.

Camilla Struksnes, nasjonal nestleder for MedHum-aksjon 2012, tror engasjementet og den positve utviklingen vil fortsette.

– Følelsen av å kunne bidra til verden, i stedet for å kun leve i sin egen lille boble i Norge, er god. Vi ser jo at det fungerer, sier hun.