14 studenter kjørt til sykehus i Trondheim etter forgiftning

En mann i 20-årene ble alvorlig skadd etter å ha drukket eddik under en studentfest ved NTNU tirsdag. 14 studenter ble kjørt til sykehus etter festen.

St. Olavs hospital

14 studenter ble kjørt til St. Olavs Hospital i Trondheim etter å ha fått i seg en eddikløsning på et opptak til en linjeforening på NTNU.

Foto: St. Olavs Hospital

14 studenter er fraktet til St. Olavs Hospital i Trondheim etter et opptak til en linjeforening på NTNU, bekrefter kommunikasjonsdirektør ved St. Olavs Hospital, Marit Kvikne.

Ifølge Helsenorge.no er eddik i 35 prosents løsning, ofte kalt eddikessens, sterkt etsende, og kan gi alvorlige forgiftninger.

Studenter til sykehus etter forgiftning på fest

ELGESETER BRU: Det var her ved Elgeseter bru at posten der studentene drakk eddikblandingen lå.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

En av studentene er såpass alvorlig skadet at han er brakt videre til intensivavdelingen. Tilstanden skal være alvorlig og uavklart for denne personen som er en mann i 20-årene, opplyser Kvikne.

Etseskader i munnhulen

Sykehuset fikk melding om at studentene trengte legehjelp tirsdag kveld, og studentene kom til sykehuset med etseskader i munnhulen.

– De har tatt til seg en blanding av eddik og vann, og fått etseskader i munnhulen. Det er 14 pasienter som er kommet inn til legevakten, ti av disse ble sendt videre til sykehuset. Tre ligger til observasjon og én får intensivbehandling, sier Kvikne.

Studenter til sykehus etter forgiftning på fest

LEGEVAKT: En mannlig student i 20-årene er alvorlig skadd etter å ha blitt eddikforgiftet tirsdag kveld. Tre andre ligger til observasjon.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sykehuset har økt beredskapen.

– Vi har fulgt med dette nøye og sikret at vi har kapasitet til å ta imot dem som kommer, og det har vi gjort, sier hun.

Tar hendelsen svært alvorlig

Ida Munkeby, organisasjonsdirektør

NTNU tar hendelsen svært alvorlig, sier organisasjonsdirektør ved NTNU, Ida Munkeby.

Foto: Åge Hojem / NTNU

NTNU ønsker ikke å gå ut med hvilken linjeforening hendelsen gjelder.

– Vi tar kontakt med studentene i morgen tidlig, sier organisasjonsdirektør ved NTNU, Ida Munkeby til NRK.

Er det veldig tøffe opptaksprøver for å bli medlem i linjeforeningene i Trondheim?

– Det varierer veldig hvor tøffe opptaksprøver linjeforeningene legger opp til. Vi har vært i kontakt med linjeforeninger også ved andre anledninger. Vi tar dette veldig alvorlig. Slike ting skal ikke skje, sier Munkeby.

Ulike opptak

Nicholas Lund

STUDENT: Tidligere NTNU-student Nicholas Lund har hatt 17 frivillige verv i løpet av tiden som student i Trondheim.

Foto: PK Foto

På NTNU finnes det mange forskjellige linjeforeninger på skolen. Noen av dem har opptaksprøver. De ulike foreningene har forskjellig opplegg, noen opptaksprøver er tøffe, andre er relativt milde. Det bestemmer foreningen selv, men det avhenger ofte av den spesielle foreningens historie, forteller tidligere NTNU-student Nicholas Lund.

Lund hadde i løpet av sin studietid på NTNU hele 17 frivillige verv i foreninger og styrer på skolen. Han forteller at noen av opptaksprøvene går for å være ubehagelige.

– Jeg tok opptak en gang litt sånn for moro skyld, for å se hvordan det var. Jeg måtte drikke en blanding av det jeg tror var rødbeter og kattemat, sier Lund.

– Hundre prosent frivillig

Etter opptaksprøven med eddik som i kveld endte på St. Olavs Hospital for 14 stykker, tror Lund at det hele bunner i at en av sjefene for opptaket har vært litt dumdristig.

– Ofte vil noen av de tidligere studentene gjøre en liten vri på fjoråret for å gjøre det litt tøffere. Det jeg tror har skjedd, nå vet jeg ikke hvilken linjeforening det er, men det er nok bare en person som har vært litt dumdristig – og skal prøve å gjøre opptaket tøffere enn fjoråret.

Lund mener at det er trist om denne hendelsen sverter opptaksprøvenes rykte ytterligere.

– Det som er viktig å huske er at opptaksprøvene er hundre prosent frivillig, ingen tvinges til å være med. Blir du med og syns det blir for tøft og ikke er noe moro, så er det lov til å trekke seg. Likevel får du være med i linjeforeningen.

Ikke i regi av Studentersamfundet

– Vi i Studentersamfundet har ikke opptaksprøver, det er det linjeforeningene som har, sier leder for Studentersamfundet i Trondheim, Tale Bærland, til NRK.

Studenter til sykehus etter forgiftning på fest

STUDENTERSAMFUNDET: Leder for Studentersamfundet i Trondheim sier at organisasjonen ikke er involvert i denne hendelsen.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Bærland understreker at Samfundet ikke har noe med opptaksprøvene til linjeforeningene å gjøre.

– Jeg har fått inntrykk av at linjeforeningene har blitt flinkere med årene, at linjeforeningene har hatt fokus på de problemene som har vært, blant annet ved å ha ved å innføre edru vakter, sier Bærland.

Politiet er orientert

– Vi kan bekrefte at vi er orientert av helsevesenet om en hendelse ved NTNU, opplyser operasjonsleder hos politiet i Sør-Trøndelag, Arnt Harald Åslund.

Politiet har ikke rykket ut til hendelsen.

– Vi er informert, men det er så langt ingen gjøremål for politiet i denne saken. Men helsevesenet har hevet beredskapen, opplyser politiet til NRK.

Siste fra Trøndelag

Alf Skille

TV-nyheter ved Alf Skille

TV-nyheter ved Alf Skille