NRK Meny
Normal

Studenter får ikke brann-informasjon

En undersøkelse viser at halvparten av norske studenter som leier bolig ikke får informasjon om brannsikkerhet. Brannvernforeningen ber utleiere skjerpe seg.

Brannslukningsapparat

Kommunikasjonssjefs i Trygg forsikring, Ole Irgens, mener det er bekymringsfullt at utleiere er dårlige på informasjon rundt brannsikkerhet.

Foto: Roar Halten / NRK

Ole Irgens

Mange studenter har ikke innboforsikring, noe som gjør de er en utsatt gruppe, mener kommunikasjonssjef i Trygg forsikring, Ole Irgenes.

Foto: Tryg forsikring

En undersøkelse foretatt blant 5.000 studenter viser at mange studenter ikke får viktig informasjon om brannsikkerhet fra utleier. To av tre studenter er ikke orientert om rømningsveier, og bare én av ti studenter har deltatt i brannøvelse der de bor i dag.

– Vi vet at mange studenter har manglende kunnskap og bevissthet om det ansvaret de har når de flytter for seg selv, ofte for første gang, sier kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, Ole Irgens.

Irgens mener det er bekymringsfullt at utleiere er dårlige på informasjon rundt brannsikkerhet.

Administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim er enig med Irgens. Hans melding til utleiere er klar:

– Utleiere må skjerpe seg, skriver Kalheim i en pressemelding.

LES OGSÅ: Studenter stryker i brannsikkerhet.

Pressebilde av Dagfinn Kalheim.

Utleiere plikter å påse at boligen de leier ut er riktig utstyrt, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim.

Foto: Norsk brannvernforening

En del av utleiers plikt

Utleiere av studentboliger plikter å påse at boligen er riktig utstyrt med brannvarsling, slokkeutstyr og rømningsveier. Undersøkelsen viser imidlertid at dette ikke blir gjort.

– Eiere bør også informere leietakere om viktig forhold knyttet til brannsikkerheten. Vår undersøkelse viser at utleierne svikter på dette punkt, og at studentene må få mer informasjon om brannsikkerhet, sier Kalheim.

Undersøkelsen viser også at en av tre røykvarslere aldri blir sjekket og at to av ti ikke har tilgang til slokkeutstyr der de bor.

LES OGSÅ: Større fare for brann i undersjøiske tunneler.

Utsatt gruppe

– Vi vet at studenter er en utsatt gruppe, særlig når vi kjenner til at mange av dem heller ikke har innboforsikring. Derfor er det særlig viktig at studenter får rikelig og korrekt informasjon om brannsikkerhet, fremholder Irgens.

Trygg trafikk og Norsk brannvernforening har i samarbeid med lokale brannvesen over hele landet nå startet en informasjonskampanje om brannsikkerhet. Brannvesen er derfor på plass ved semesterstart på en rekke studiesteder for å gi studentene informasjon og et nytt røykvarslerbatteri.

Røykvarsler

Undersøkelsen viser også at en av tre røykvarslere i studentboliger aldri blir sjekket

Foto: NRK