Hopp til innhold

Strikkepenger ga guttekor

På grunn av en budsjettsmell måtte Norske Kvinners Sanitetsforening strikke og sy for å få rosemaleriet montert i Nidarosdomen. Det ble det også guttekor av.

Rosevinduet i Nidarosdomen og Nidarosdomens guttekor

Både rosevinduet og guttekoret kan takke strikkeflinke kvinner for at de fortsatt i dag setter sitt preg på Nidarosdomen.

Foto: Scanpix

Trine Søraa, byguide i Trondheim

Trine Søraa, byguide i Trondheim

Foto: NRK

Det ble strikket, heklet og sydd for å skaffe nok penger til å få rosemaleriet på plass, forteller en engasjert Trine Søraa. Hun er byguide i Trondheim.

– Det ble faktisk samlet inn så mye penger at det var 5 000 kroner til overs da de hadde fått vinduet på plass.

Erik Saltnessand, som da var lærer på Katedralskolen, fant ut at de 5 000 kronene skulle komme godt til nytte.

– Han ville starte opp igjen et guttekor i Nidarosdomen, og høsten 1927 ble Nidarosdomens guttekor startet med overskuddspengene fra rosevinduet.

Nidarosdomens guttekor

Nidarosdomens guttekor

Foto: Juliet Landrø

Ledende i Europa

Nidarosdomens guttekor er i dag et av de ledende guttekorene i Europa og holder hvert år en rekke konserter i inn- og utland.

Koret er Norges eldste guttekor og viderefører en 900 år gammel tradisjon med guttekorsang i Nidarosdomen.

De skriver sin historie helt tilbake til middelalderen, da elever ved Trondheim katedralskole hadde korsang i domen som sin faste plikt.

Dette tok slutt i 1806, og etter at domen i noen år var uten kor, ble guttekoret etablert igjen i 1927 med strikkepengene som var til overs fra monteringen av rosemaleriet.

Kullforurensning i Europa ga mørkere farger i Nidarosdomen

Det var Gabriel Kielland som fikk i oppdrag å lage det nye glassmaleri til Nidarosdomen i forbindelse med restaureringen.

Han mottok et stipend og ble sendt ut i Europa for å lære mer om middelaldrende glassmaleri.

– Dette var før første verdenskrig, og man brukte veldig mye kull både til oppvarming og i industrien. Dette førte til høy luftforurensning, noe som Kielland ikke tenkte så mye på.

Kielland studerte malerier på katedraler, kapeller og kirker nedover Europa og dro hjem for å kopiere dette.

– Og derfor ble våre glassmaleri i Nidarosdomen ganske mørke. Det var først senere at de fant ut de ut glassmaleriene nede i Europa hadde fått den mørke fargen på grunn av kullforurensing. De ble renset så de fikk tilbake sin glitrende middelalderske opprinnelighet, men det går jo ikke her hjemme, for de er jo laget mørk da Kielland trodde det skulle være slik.

Julen er uten tvil høysesong for Nidarosdomens Guttekor og koret synger for fulle hus ved julekonsertene i Nidarosdomen og andre kirker i Trøndelag.