NRK Meny
Normal

Strid om kulturhus i Steinkjer

I dag skal politikerne i Steinkjer bestemme om de skal satse på kulturhus i sentrum av byen. Engasjementet er høyt, og meningene delte.

Steinkjer fra Tranabakken

Steinkjer kommune skal trekke opp kursen for en langsiktig byutvikling. Saken om kulturhus i sentrum er en del av planene.

Foto: Inger A. Wedde

Spørsmålet er om de skal holde fast på Dampsaga, som har vært kulturhus i over 20 år, eller skal det bygges nytt ved Torget. Planene om et nytt kulturhus er blitt et hett diskusjonstema i kommunen, både blant folk flest og ikke minst politikerne i kommunen.

– Stort engasjement

– Det er et stort engasjement i saken, og det gleder meg, sier ordfører Bjørn Arild Gram (Sp).

Saken ble utsatt da formannskapet møttes forrige gang, men torsdag skal politikerne ta en avgjørelse som også vil legge føringer for kommunestyrets behandling senere i sommer.

Ordfører Bjørn Arild Gram foran rådhuset i Steinkjer, der stemmerettsjubileet markeres i dag.

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram mener det er viktig å få staket ut en kurs for en utvikling av byen.

Foto: Silje Kolaas / NRK

– Vi ser for oss en trinnvis utbygging av et kulturhus i sentrum, men samtidig er vi nødt til å ha et alternativ som videre satsing på dampsaga, sier varaordfører Grete Bækken Mollan fra Arbeiderpartiet.

Kulturskolen

Forslaget fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Venstre er å først å bygge ut Samfunnshuset. Ikke minst av hensyn til kommunens kulturskole.

– De holder til å trange lokaler i Samfunnshuset i dag, og har lenge slitt med lokalene sine, sier hun til NRK.

Høyre støtter ikke forslaget om å satse i sentrum, og kommer til å legge fram sitt eget alternative forslag i møtet i dag, sier Ida Bruheim Derås. Hun peker på at det lå en klar tanke bak den gangen både kino, bibliotek og svømmehall ble flyttet til nettopp Dampsaga.

– Heller skole og helsehus

– Den satsingen har skapt et godt miljø som vi synes må verdsettes. Derfor vil vi videreutvikle dette. Planene for et helt nytt kulturhus er flotte, men vi synes det er bedre å utvikle det vi har på Dampsaga, sier Ida Bruheim Derås fra Høyre.

– Kommunen må heller prioritere barnehager, skoler og nytt helsehus før vi begynner å tenke på å få samlet kulturen i sentrum.

Også Arbeiderpartiet støtter Høyres prioritering.

– Vi er enige i at vi først skal ruste opp Steinkjer skole og bygge nytt helsehus, før vi starter med kulturhuset, sier Grete Brækken Mollan.

– Sentrumsutvikling

Ordfører Bjørn Arild Gram mener saken handler om mye mer enn bare et nytt kulturhus.

– Nå trekker vi opp kursen for en langsiktig byutvikling i Steinkjer. Hva vil vi med bysenteret vårt, og hvordan skal vi forme byen vår? Mange i Steinkjer er opptatt av Torget og det gamle bysenteret, så dette handler like mye om byutvikling som et nytt kulturhus, sier ordføreren.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal