NRK Meny
Normal

Strid om gruvedrift i nasjonalpark

Naturvernere går sterkt imot planer om  gruvedrift i Forolhogna nasjonalpark. Kommunen vil flytte parkgrensene for å nå milliardverdier.

Restene av Killindal gruver i Holtålen.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

- For det første håper jeg og tror at de ikke får tatt området ut av nasjonalparken. For det andre er det avlegs å starte gruvedrift i et samfunn som Norge i dag, sier Roald Evensen, leder i naturvernforbundet i Holtålen.

Enorme verdier

Holtålen kommune vil på nytt ta opp kampen for å få tilbake deler av Forollhogna nasjonalpark fra Staten. Årsaken er at det skal finnes kobber og sink til en verdi av mellom 15 og 20 milliarder kroner i utkanten av nasjonalparken.  

- Dette har enorm betydning for lokalsamfunnet, det er snakk om 40-50 arbeidsplasser i flere generasjoner, sier ordfører i Holtålen, Ivar Volden.  

Kobberforekomstene var kjent allerede da nasjonalparken ble oppretta i 2002, men da ble det sagt at man kunne gå inn i fjellet utenfor parkgrensene. Men først må det prøvebores fra toppen og dermed må man innenfor grensene til nasjonalparken. 

 

Frykter forurensing

Naturvernforbundet mener gruvedrift vil føre med seg for mange ulemper.  

- Dette ligger like ved utløpet til Hesja som renner ut i Gaula. Vi ser hvordan tidligere gruvedrift i Holtålen forurenser i dag, Killindal ble langt ved for rundt 20 år sida er en plage for Gaula den dag i dag, sier Roald Evensen. 

 

Vanskelig

Holtålen vil nå søke Miljøverndepartementet om å få lov til å flytte grensene for najsonalparken. Men det kan bli vanskelig, forteller seniorrådgiver Stein Kollungstad.

- Det skal veldig mye til å få endre på grensene til en nasjonalpark, sier han.

Så langt har ingen selskaper vist interesse for å starte gruvedrift i Holtålen. Selskapet Crew Developments som tidligere har vært involvert i planene er nå nedlagt i Norge.