NRK Meny
Normal

Streiken i hotellbransjen er fastlåst

3500 ansatte er nå ute i streik og Fellesforbundet vurderer etter det NRK erfarer å trappe opp streiken.

Hotellstreik: Streikevakter utenfor Karl Johan hotell i Oslo

Foreløpig er det streik ved bedrifter i Buskerud, Hordaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag, Troms og Vestfold. Her er streikevakter utenfor Karl Johan hotell i Oslo.

Foto: Kristin Granbo/NRK

Nesten 3500 fagorganiserte i 363 hoteller, restauranter og kantiner ble tatt ut i streik fra søndag morgen, etter at NHO Reiseliv og Fellesforbundet ikke ble enige om en ny riksavtale for sine medlemmer. Ved siden av lønn og kvelds-, natt- og helgetilleggene var retten til lokale lønnsforhandlinger Fellesforbundets viktigste krav.

– De ønsker å opprettholde det gamle systemet, med noe ekstra sentralt og i tillegg kunne forhandle lokalt med bedriften, sier forhandlingsleder i NHO Reiseliv, Jostein Hansen, som nekter å bøye av for kravet.

Jostein Hansen, NHO Reiseliv

Jostein Hansen i NHO Reiseliv vil ikke gi de reiselivsansatte rett til lokale lønnsforhandlinger.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hva er det dette kan ende opp med som dere er så redde for?

– Vi er ikke redde for det, men vi tror ikke det vil fungere. Når man har fått alt sentralt, vil det ikke være noe igjen å forhandle om lokalt.

LES: Frp-leder rasende på streikeflytting

Partene har ingen planer om å møtes

– Våre medlemmer på Riksavtalen er blant dem som tjener aller minst, og som fortjener et løft. Vi oppfatter derfor arbeidsgivernes holdning som et ønske om å holde de lavest lønnede nede, sier forbundssekretær i Fellesforbundet, Clas Delp.

Flere hoteller må stenge som følge av streiken, og etter det NRK erfarer vurderer nå Fellesforbundet å trappe opp streiken.

Hansen i NHO sier partene ikke har noen plan om å møtes.

– Nei, vi snakker ikke om noe, egentlig. Vi får se hva som skjer.

– Dere sitter og venter?

– Ja.

LES: Pasienthotell rammet av hotellstreiken

– Vi kan holde på lenge

Børge Ånesen

– Gi de streikende en tommel opp, oppfordrer Børge Ånesen i Fellesforbundet Sør-Trøndelag.

Foto: Henriette Louise Krogness / NRK

Foreløpig er det streik ved bedrifter i Buskerud, Hordaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag, Troms og Vestfold. I Sør-Trøndelag er 623 tatt ut i streik og i Trondheim må flere hoteller holde helt stengt.

– Tilbudet er redusert ved alle de streikerammede bedriftene, men blir dette langvarig, tror jeg ikke de vil greie å fortsette med det, sier Børge Ånesen, leder av Fellesforbundet avdeling Hotell, Restaurant og Reiseliv i Sør-Trøndelag.

Han vil ikke spekulere i hvor lenge streiken kan vare, men sier de er klare til å holde på lenge for å få NHO Reiseliv til forhandlingsbordet igjen.

– Mange kantiner er rammet av streiken. Er det lurt å være på den sikre siden og ta med matpakke i dag?

– Absolutt. Jeg synes man skal ta med seg matpakke uansett, hvis man jobber et sted som har en kantine i streik. De som streiker gjør en lovlig arbeidskamp, og ønsker bedre lønn for å servere folk mat i kantina, sier Ånesen i Fellesforbundet Sør-Trøndelag.

LES: Hotelldirektøren tok seg av frokosten

Royal Garden hotell i Trondheim

Flere hoteller i Trondheim, blant annet Royal Garden, må holde stengt som følge av streiken blant hotell- og restaurantansatte.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Mønstringsmøte

Mandag formiddag møttes de streikende arbeiderne til mønstringsmøte i Nova kino i Trondheim, og salen var nesten full da møtet startet klokka 10.00.

– Vi er ved godt mot og stemningen blant de streikende er god. Vi er klare for å streike lenge, sier den lokale streikelederen fra Fellesforbundet, Børge Ånesen til NRK.

På møtet fikk de streikende mye praktisk informasjon, og Steinar Krogstad fra den sentrale streikeledelsen fortalte litt om hvordan det streikes andre steder i landet.

– Her i Sør-Trøndelag er alle nå tatt ut i streik, men jeg tror nok det kan bli opptrapping etter hvert også andre steder i Trøndelag. Vi streiker jo for å få bedre lønn, og vi er det vi kaller et lavlønnsyrke der mange må ha to jobber for å klare seg, sier Ånesen.

Streikemøte Trondheim

Stort oppmøte under mønstringsmøte for de streikende i Nova kino mandag formiddag.

Foto: Morten Andersen/NRK

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.