Hopp til innhold

Streiken kan gjøre byen til rottereir

Streikesøppelet flyter i Trondheim. Og når søppelet flyter, koser rottene seg. Ett rottepar kan formere seg til tusen i løpet av ett år.

Streik og søppel i Trondheim

Trondheim flyter over av søppel, og da har rottene gode dager.

Foto: Terje Fossen

Trondheim kalles en søppelby. Det har ikke akkurat blitt bedre under streiken. Ansatte i Trondheim bydrift har streika i over ei uke, og det vises godt.

Med søpla kommer rottene

Når søpla flyter har utøyet gode dager.

– Rotter, mus, fugler og andre dyr som lever i naturen blir tiltrukket av matrester, sier Jan Sprenger, som er avdelingsleder i ISS skadedyrservice i Trondheim

Søppel Marinen

Slik så det ut på friområdet Marinen ved Nidelva i Trondheim tidligere i uka.

Foto: Terje Fossen

Rottene er det største problemet. Og jo lenger søppelet ligger, jo større blir skadedyrproblemet på sikt, sier Sprenger.

To blir til tusen

Hvis alle forhold ligger godt til rette, med nok mat og passelig temperatur, kan ett rottepar formere seg til tusen i løpet av et år.

Da gjelder det å sørge for at forholdene ikke ligger til rette for denne superformeringa. Det viktigste man kan gjøre er å sørge for at det ikke flyter søppel.

– Pass på at det er ryddig rundt husveggene, at kjellervinduene er lukka, og at søppelbøttene er godt lukka med lokk, sier Jan Sprenger i ISS.

Rotte

Den gode gamle rottefella er fremdeles effektiv når rotter skal bekjempes.

Foto: Ketil Nesgård / NRK

Hvis rottene først har etablert seg, må det bekjempelse til.

– Den gode gamle rottefella fungerer fremdeles bra, sier Sprenger. Sjøl bruker han den flittig når han er ute på oppdrag for å fjerne rotter.

Et annet virkemiddel er å legge ut gift i låsbare kasser.

Søppel på Torget

Søpla flyter på torvet i Trondheim.

Foto: Terje Fossen

Mer rotter langs elv og fjord

I områdene langs Nidelva og Trondheimsfjorden er det flere rotter enn i innlandet, forteller skadedyrbekjemper Jan Sprenger.

– Og selvsagt der det produseres mat. Det er ganske enkelt slik at der det er tilgang på mat, er det mer rotter, sier Sprenger.

Skrot på Ladestien

Søppelcontainerne langs Ladestien i Trondheim er overfylte.

Foto: Kari Sørbø / NRK