Hopp til innhold

Barnehjemmet endelig gjenoppbygget

Nå har Streetlight brukt en god del av pengene de fikk inn etter at barnehjemmet på Filippinene ble rasert av tyfonen i 2013.

Streetlights nye studiesenter utenfor Tacloban

Streetlight har flytta barnehjemmet bort fra stranda i Tacloban og lenger inn i landet for å være trygge på at neste supertyfon ikke skal gjøre like stor skade.

Foto: Alexander Eriksson Furunes

Robert Hoven, styreleder i Streetlight

Styreleder, Robert Hoven, organiserer Streetlights arbeid i Norge.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– For oss er dette helt enormt. Vi er superhappy og superstolt over at vi tre år etter at vi mista alt, har et nytt, bedre og større senter, sier styreleder Robert Hoven i Streetlight.

Hjemme fra Trondheim prøver han å lede en organisasjon som holder til på andre siden av jordkloden. Derfor håper han alt er på plass når det nye utdanningssenteret åpner lørdag. Sammen med organisasjonens grunnlegger, Erlend Johannesen, har de stått på for å få alt på plass til åpninga

– Det blir spennende å se!, sier Hoven.

Mista alt

Erlend Johannesen

Erlend Johannesen bor i Filippinene og driver Streetlights barnehjem og skolesenter i Tacloban.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Det var i 2013 at Norge fikk øynene opp for Streetlight. Den lille organisasjonen hadde da bygd opp et barnehjem i den filippinske byen Tacloban.

I november raste supertyfonen Haiyan over landet. Vinden og vannmassene rev i stykker det meste i Tacloban, inkludert barnehjemmet til Streetlight.

Erlend Johannesen og de ansatte greide å få alle barna opp på taket på et av byggene til barnehjemmet og berga livet til alle sammen.

I dagene etterpå jobba de døgnet rundt for å få berga alle barna ut av byen og til et trygt område.

– Når tjue mennesker hadde stått på 24 timer i døgnet i ei uke for å evakuere noen som var stranda på andre siden av jorda – den lettelsen er en av de største følelsene jeg har hatt, sier Hoven når han tenker tilbake.

Erlend Johannesen sine egne iPhone-bilder fra tyfonen på Filippinene.

Disse videoopptakene ble filma av Erlend Johannesen mens de lå på taket mens tyfonen raste over dem og store vannmasser

Flere får hjelp

Streetlights innsats for barna i Tacloban fikk mye oppmerksomhet i etterkant av tyfonen. Erlend Johannesen ble blant annet stemt fram av folk til å bli Årets trønder 2013. Folk gav til sammen 13 millioner kroner til organisasjonen slik at de kunne gjenoppbygge barnehjemmet. Men de fikk mer enn de trengte. Derfor er de nå utvida tilbudet til barna i området.

I tillegg til barnehjemmet, har de også bygd opp et skolesenter i Tacloban.

Barnehjemmet, som tidligere lå på stranda, er flytta til et område lenger inn i landet.

– Her er det mye tryggere om det skulle komme en ny tyfon. Her har vi nå bygd det nye barnehjemmet.

Etter tyfonen er nøden og fattigdommen i området blitt enda større. Derfor er Hoven glad for at de takket være pengene de fikk inn, nå kan hjelpe enda flere.

Ved opplæringssenteret, hvor ungdommer kan ta fagbrev, øker de antallet plasser fra 60 til 120. I tillegg er kapasiteten ved studiesenteret økt fra 120 til 200 plasser.

– Det gir meg en glede og en stolthet. For 8–10 år siden var det unger som kom rett fra gata og sniffa lim jevnlig. De hadde ingen røtter i livet. Å se at de nå går på skole for å bli politi, de går på videregående og de er i ferd med å bli voksne mennesker som klarer seg, selv om de ikke har hatt de samme forutsetningene som oss, sier Hoven.

Streetlights senter i Tacloban

Takket være pengene de fikk inn etter tyfonen i 2013 kan organisasjonen hjelpe enda flere vanskeligstilte barn i Tacloban.

Foto: Alexander Eriksson Furunes