Stortingsrepresentant: – De må legge fra seg machokulturen

Høyres talsperson for integrering reagerer sterkt på at en kvinnelig ansatt ved et mottak i Trøndelag ble overfalt og forsøkt voldtatt på jobb. – Fullstendig uakseptabelt, mener Mudassar Kapur.

Mudassar Kapur, stortingsrepresentant for Høyre fra Oslo

Mudassar Kapur, stortingsrepresentant for Høyre fra Oslo, mener saken må få etterfølger.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Mudassar Kapur er Høyres talsperson for integrering og han reagerte sterkt etter å ha lest artikkelen til NRK om kvinnen som ble overfalt og forsøkt voldtatt på jobb ved mottaket for mindreårige asylsøkere i Kyrksæterøra.

– Vi må sørge for å slå hardt ned på all adferd av denne typen. Disse gutta må skjønne i klare ordelag at det bare er å legge fra seg machokulturen først som sist og at denne type adferd vil bli straffet, sier Kapur til NRK.

Den siktede beboeren var under 18 år og ble sluppet fri etter noen timer. Politiet bekrefter at han nå er flytta til et annet sted i landet.

Overfalt og forsøkt voldtatt på jobb

– Han sprang etter meg, slengte meg opp mot et skap og hold meg fast. Han tok meg både her og der, forteller kvinnen, som ikke ønsker å stå fram med navn.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Kvinnen fikk ropt etter hjelp og låste seg inn på et rom, politiet ble varslet og kom raskt til stedet. Saken er fremdeles under etterforskning.

Forventer at saken følges opp

Stortingsrepresentant Mudassar Kapur har lite til overs for menn i mottak som utøver sosial kontroll overfor andre kvinner i mottaket eller trakasserer jenter i lokalsamfunnet.

– Det er mange flinke mennesker som jobber i mottakene for at asylsøkerne skal få et godt opphold mens de venter på å få sin søknad behandlet eller bli bosatt i en kommune. De fortjener å kunne gjøre denne jobben uten å være redde for sin sikkerhet.

Han forventer at mottaksledere rundt i Norge prioriterer dette høyt og at politiet følger opp slike saker.

– Selv om det er få slike tilfeller, er hvert eneste tilfelle ett for mye. Det må være krystallklart fra første dag hvilke regler som gjelder i Norge og på mottaket, og at det er nulltoleranse for denne type adferd.

– Kommer til å skje igjen

Kvinnen har vært sykemeldt fra jobben på asylmottaket etter hendelsen. For henne er det vanskelig å tenke på at gjerningsmannen går fri et annet sted i Norge.

– Dette kommer helt sikkert til å skje igjen – flere ganger. Og kanskje det får et helt annet utfall enn for meg, sier kvinnen til NRK.

Mottaket for mindreårige asylsøkere på Kyrksæterøra

Det var her på mottaket for mindreårige asylsøkere på Kyrksæterøra, at den kvinnelige ansatte ble forsøkt voldtatt.

Foto: Jøte Toftaker / NRK