Storbyopprør mot koronapolitikken – krever koronatest på grensa

Ordførerne i åtte storbyer vil ha strengere regler for å hindre smitte fra utlandet.

Politi på grensa for å stoppe folk i koronatider.

GRENSEKONTROLL: Politi på svenskegrensa ved Meråker stopper folk som kommer til Norge.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det er svært mange kommuner som har fått inn folk fra rødt land som har hatt med seg smitte. Nå må det strammes til, sier ordfører i Trondheim, Rita Ottervik til NRK.

Hun og kommunedirektøren i Trondheim, Morten Wolden går i spissen for storbyopprøret. De krever obligatorisk koronatest ved grensen og karantene for utenlandsk arbeidskraft.

De har fått med seg KS og ordførerne i Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø, Bærum, Kristiansand og Drammen. Sammen ber de om at regjeringen prioriterer dette høyt.

– Veldig mange kommuner har fått inn smitte via arbeidsinnvandring. For de store bykommunene blir flere folk smittet og smittetrykket blir stort.

Det var Adresseavisen som først omtalte saken.

Rita Ottervik

VIL HA OBLIGATORISKE TESTER: Rita Ottervik mener alle som passerer grensen bør testes for koronaviruset.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Mye smitte fra utlandet

Over 100 kommuner i Norge har fått smitte fra arbeidstakere som har kommet til Norge over landegrensene. Mange av arbeidstakere har kommet fra Polen.

I slutten av oktober ble reglene for utenlandske arbeidstakere strammet inn. Alle arbeidstakere som kommer fra land som EU definerer som røde, som for eksempel Polen, Frankrike, Storbritannia og Spania, må i karantene i 10 dager før de kan arbeide.

Andre utenlandske arbeidstakere må teste negativt hver tredje dag og bo på enerom de første dagene i Norge.

Når kommunene nå foreslår obligatorisk koronatest, er det strengere tiltak enn i dag. Nå tar arbeidsinnvandrer med seg en attest til grensen som viser at de er friske.

Det holder ikke mener ordførerne bak storbyopprøret.

– Vi mener det bør bli enda strengere og vi trenger hjelp fra arbeidstilsynet for å se at arbeidsgiverne har systemer og kontroll på hvordan de håndterer arbeidskraften som kommer fra røde land, sier Ottervik.

Ber staten organisere

Ordføreren i Trondheim har ikke noe klart svar på hvordan obligatoriske testing på grensen skal løses. Hun ber staten ta ansvar.

– Testene må gjøres av helsepersonell. Men hvordan staten velger å organisere det, må staten avklare.

Hun sier hennes egen kommune, Trondheim har prioritert hardt for å ta hånd om smittesituasjonen.

– For Trondheim sin del har vi hentet folk fra oppvekstsektoren og andre områder i kommunen for å bistå med testarbeid. Men vi må ha hjelp fra staten så det blir strengere i forbindelse med innreise.

– Obligatorisk test gir falsk trygghet

Helseminister Bent Høie (H) avviser kravet fra Ottervik i Trondheim og de andre storbyene.

– En negativ test på grensen gir ingen god indikasjon på om noen er smittet eller ei. En obligatorisk test vil, tvert imot, gi en falsk og skummel trygghet, sier Høie til Adresseavisen.

Han viser til erfaringer fra andre land og helsefaglige råd fra FHI og Helsedirektoratet.

– Det som er effektivt er obligatorisk karantenehotell etter innreise og lokal testing, sporing og isolering ute i kommunene. Det vil være feil bruk av personell og testkapasitet, som det fra før er knapphet på ute i kommunene, om dette skal flyttes til grensen, mener Høie.

Bent Høie

SKEPTISK: Helseminister Bent Høie (H) mener en obligatorisk test vil gi en falsk og skummel trygghet.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Håper like mange besøker Bergen

– Vi har hatt mye importsmitte gjennom høsten. Vi mener at karantene- og testreglene må være enda strengere for å sikre oss mot importsmitte, sier byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap).

Han understreker at kravet ikke gjelder for bergensere som reiser utenlands og som skal hjem igjen. Likevel mener han det blant annet vil sikre flyplassen Flesland på en bedre måte.

– Det å få sikret dette på Flesland vil redusere risikoen for smitte utenfra betydelig. Det vil redusere risikoen for nye utbrudd senere i vinter.

Nå håper Valhammer at staten hører på kravene, og at effekten av tiltakene slår positivt ut.

– Jeg håper det kommer like mange, men færre med koronasmitte. Og at de som har korona, blir satt i karantene eller på karantenehotell.

Roger Valhammer på pressekonferanse om koronasituasjonen i Bergen

REDUSERER SMITTEFAREN: Byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer, er sikker på at strengere tiltak som koronatestingen på grensen, vil føre til betydelig mindre smitterisiko.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 16.10.2021
2 674
Smittede siste 7 dager
95
Innlagte
884
Døde
4 190 626
Vaksinerte