NRK Meny
Normal

Storberget kan ikke hjelpe

Justisminister Knut Storberget mener han ikke kan gjøre mer for trønderne som er tiltalt for hvitvasking av penger i Brasil.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget kan ikke gjøre mer for trønderne i Brasil.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Fire opposisjonsledere på Stortinget har bedt statsråden sørge for at rettssikkerheten ivaretas.

Arrestert i 2007

Det var i mai 2007 to trøndere ble arrestert i Brasil, siktet for hvitvasking og skatteunndragelser. Totalt ble ni personer arrestert i feriebyen Natal i Brasil i den samme aksjonen.

En av dem er trønderen Arvid Birkeland. Han har sittet i husarrest i Natal siden, og risikerer å bli dømt til en lang fengselsstraff.

Svar fra Storberget

Avviser feil

Tidligere har Økokrim fått kraftig kritikk for å ha gitt mangelfulle opplysninger til brasilianske myndigheter, men Storberget avviser at det er gjort noe feil.

Leder for justiskomiteen Per Sandberg er ikke fornøyd med svaret.

– Trist og helt feil

Per Sandberg taler i Stortinget

Per Sandberg.

Foto: NRK

– Det er trist og helt feil av Storberget. Jeg har registrert at regjeringen har engasjert seg i saker der nordmenn har vært involvert i mord, død, barnebortføring og narkotika. Men når man indirekte selv har et visst ansvar for at et titalls nordmenn er satt i en tvangssituasjon i et annet land, da trekker man seg unna, sier Sandberg til NRK.

Tar saken videre

Frp-politikeren lover nå å forfølge saken. – Med dette svaret fra Storberget, må jeg ta den videre. Nå legger jeg saken fram for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Da blir det fremmet en sak der, med gransking og høring og det som er nødvendig, sier Sandberg til NRK.