NRK Meny
Normal

Stor skredfare i fjellet

Det er stor fare for snøskred i de trønderske fjelltraktene. Norges Geotekniske Institutt ber påsketurister være forsiktige.

Norsk Folkehjelp øver på skredredning
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

NGI har vurdert skredfaren i deler fjellheimene til faregrad tre. Dette betyr at middels til store skred kan forekomme.

- Når det ikke har vært mildvær på lang tid og det har kommet en del snø, så er det alltid en fare for at skiløpere kan utløse skred når de går i bratte heng. Hører man «drønn» i snøen når man belaster den, så er det et faresignal. Da bør man være veldig forsiktig, sier avdelingsleder i NGI, Frode Sandersen.

Og det er spesielt i fjelltraktene i indre Trøndelag som er utsatt.

- For eksempel i Sylane, Rørosområdet og langs grensa til Sverige.

- Unngå bratt terreng

Skredfare 3 betyr at snødekket har moderat til dårlig stabilitet mange steder i bratt terreng. Erfaringsmessig skjer de fleste dødsulykker skjer i nettopp områder med skredfare 3.

- Det viktigste er å unngå bratt le-sider. Det er der snøen ofte vil lagre seg opp. I trange bekkedaler kan det også skje ulykker. Går man nede i bunnen, kan man belaste hele snøflaket i le-sida, og få skredet over seg, sier fagrådsleder i Sør-Trøndelags Røde Kors, Stein Indergård.

Skulle det gå et ras, er det viktig å vite hva man skal gjøre, sier han.

- Da er det om å gjøre å kvitte seg med ryggsekk, ski og staver og prøve å «svømme» på overflata av skredet. Blir man begravd av snøen, er det viktig å krype sammen som en ball og dekke over munn og nese, slik at man får et lite rom med luft.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.