NRK Meny
Normal

Ekstra stor gress- og skogbrannfare i Trøndelag

Bare i helga var det åtte gress- og skogbranner i Trøndelag. Nå advarer brannvesenet mot stor fare for nye gress- og skogbranner.

Bare i helga var det åtte gress- og skogbranner i Trøndelag.

Ei gårdssag og over 200 mål gress brant i Namdalseid i dag. Gressbrannen startet ved gårdssaga og spredte seg raskt i det tørre gresset. (Foto: frank Almås NRK)

Sverre Høgden

- Vi fryktet at brannen skulle fortsette oppover fjellsida, sier Sverre Høgden, uttrykningsleder i brannvesenet i Namdalseid.

Foto: Frank Almås / NRK
 Ole Anders Holmvaag

- Ei sigarettglo kan skape brann her, sier Ole Anders Holmvaag i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Det har knapt vært nedbør i januar, sammen med sterk vind har terrenget blitt svært lett antennelig.

Brannen spredte seg raskt


Over 200 mål gress brant i Namdalseid i dag. Gressbrannen startet ved ei gårds-sag og spredte seg raskt i det tørre gresset. Brannvesenet rykket ur fra Steinkjer, Namdalseid og Flatanger til stedet.

Da brannvesenet ankom var gårdssaga nedbrent og det brant allerede over et stort område.

– Det så ut som om det skulle fortsette oppover fjellsida. Gresset er så tørt at av den minste gnist tar det fyr, sier Sverre Høgden, utrykningsleder i brannvesenet i Namdalseid.

Han er letta over at brannen ikke spredte seg enda mer. Det var sterk vind og brannvesenet holdt på med slukking i nesten en time før de hadde kontroll.

– Graset er frysetørra

Natt til lørdag brant det heftig på Byneset i Trondheim. Hus var nær ved å bli antent og 10 mennesker ble evakuert mens brannmannskapene kjempet mot flammene. Det er svært tørt i terrenget.

– Det er ekstremt tørt, graset er frysetørra så ei sigarettglo kan skape brann her, sier Ole Anders Holmvaag i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hus var nær ved å bli antent og 10 mennesker ble evakuert mens brannmannskapene kjempet mot flammene.

Hus var nær ved å bli antent under gressbrann på Byneset i Trondheim. (Foto: Stein Roar Leite NRK)

Brannen sprer seg med 40 til 60 km/t

Tørke kombinert med den sterke vinden som har vært i Trøndelag de siste ukene har gjort brannfaren og særlig spredningsfaren svært stor.

– Slik det har vært nå så kan brannen spre seg med 40 til 60 kilometer i timen, og det er jo ofte fortere enn vi klarer å springe, sier Holmvaag.


Og det har vært mye springing for brannmannskapene i januar. Trøndelag brann og redningstjeneste har aldri opplevd lignende start på året.

– Vi har hatt 14 gressbranner i januar, til sammenligning hadde vi 11 i sommermånedene juni, juli og august 2013, sier Ole Anders Holmvaag i Trøndelag brann- og redningstjeneste.