Stor pågang tømmer apotek for vaksine mot lungebetennelse

Flere apotek er tomme for vaksinen helsemyndighetene anbefaler i forbindelse med korona-utbruddet. Vaksinen blir derfor kun gitt til dem som trenger den mest.

Farmasøyt Malin Aalberg

SISTE PAKKE: Malin Aalberg, farmasøyt hos Vitusapotek Nordstjernen i Steinkjer, hadde igjen en pakke av vaksine mot lungebetennelse tirsdag. Men den var allerede reservert.

Foto: Rita Kleven / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Den såkalte Pneumvoax-vaksinen forebygger lungebetennelse hos folk som er i risikogruppen til det nye koronaviruset.

– Det er stor pågang, de spør jo hele tiden, sier Malin Aalberg, farmasøyt hos Vitusapotek Nordstjernen i Steinkjer.

Folk som skal ha vaksinen må lete videre, for hos Aalberg er det tomme hyller – som hos flere andre apotek i Trøndelag.

Legene må være restriktive

Også Folkehelseinstituttet (FHI) melder om et begrenset lager av vaksinen mot lungebetennelse. Nye leveranser av vaksinen er ventet først i mai.

Tirsdag sendte de ut melding til fastlegene om at tilgangen på vaksinen må begrenses. Derfor blir vaksinen nå kun gitt til personer som trenger den mest.

«Responsen har vært langt større enn forventet og vi er nå i en situasjon med begrenset tilgang på Pneumovax. Resterende doser må prioriteres for personer med høyest risiko for sykdom», skriver FHI.

Tomme for vaksine på apotek i Steinkjer

TOMT: Flere apotek er tomme for vaksinen mot lungebetennelse, som anbefales til de som er i risikogruppen for det nye koronaviruset.

Foto: Rita Kleven / NRK

– Spesiell situasjon

Kommuneoverlege i Levanger, Tommy Aune Rehn, sier situasjonen er spesiell. Etter at vaksinen ble anbefalt for risikogruppene til koronaviruset, har legene hørt på nettopp det.

– Det er mange som har etterspurt det, og mange som har fått det, og da er vi i manko. Inntil videre må vi forholde oss til realiteten, og det er de som trenger det mest som da får, sier Rehn.

Også Vitusapotek i Levanger var tirsdag tomme for vaksinen mot lungebetennelse, men er heldige og får snart påfyll.

Apoteker Lisbeth Ressem synes det viktigste er at de som trenger det mest, får vaksinen.

– Og at myndighetene er tydelige på hvilke retningslinjer vi skal ha, det synes jeg også er viktig, sier Ressem.

Kommuneoverlege Levanger, Tommy Aune Rehn

MÅ VÆRE STRENGERE: Kommuneoverlege i Levanger, Tommy Aune Rehn, sier legene nå må forholde seg til realiteten og kun gi resept på vaksinen til folk som trenger det mest.

Foto: Rita Kleven / NRK

Vaksine gis ikke til alle

Folkehelseinstituttet anbefaler vaksine mot lungebetennelse, også kalt pneumokokkvaksine, til eldre over 65 år med immunsvikt eller kroniske sykdommer.

– I forbindelse med koronautbruddet ble anbefalingene tydeligere kommunisert for å forebygge sekundærinfeksjone, og for å redusere antall personer som krever avansert sykehusbehandling i en periode der helsetjenesten allerede er under et stort press.Det står det i ei nyhetsmelding fra Folkehelseinstituttet.

Resterende doser med vaksinen er forbeholdt personer med medisinske tilstander som gir spesielt høy risiko for invasiv pneumokokksykdom (IPD). Dette er listen over dem som prioriteres for å få vaksine mot lungebetennelse nå.

Dette er symptomene

siluett av mann med feber
De første dagene opplever de fleste feber. Det kan føre til muskelsmerter, utmattelse, frostanfall og svimmelhet. Generell uvelhet og diaré. De fleste viser tegn til bedring etter seks til syv dager.
silhuett av mann med hodepine, hals og nese smerter
I tidlig fase av sykdommen vil vanlige symptomer være vondt i hode, tørrhoste og rennende nese. Etter hvert, dersom viruset forverrer seg, kan en oppleve slimhoste og blodig opphostet slim.
silhuett av mann med vondt i lungene
Neste fase av sykdommen er tung pust og/eller brystsmerter. Akutt lungesvikt eller åndenød som krever oksygentilførsel kan forekomme i de verste tilfellene. Symptomene oppstår som regel rundt femte sykdomsdag.
silhuett av mann med symptomer på coronavirus
I noen tilfeller har koronaviruset ført til nyresvikt. Symptomer på dette er hyppige toalettbesøk, hevelser i bena og under øynene, høyt blodtrykk og/eller tretthet og svakhet.

Status Norge

Sist oppdatert: 27.05.2020
8383
Smittet
34
Innlagt
235
Døde