Hopp til innhold

Stor økning av laks i trøndelagselvene

Etter flere uår i trønderske lakseelver, meldes det nå om betydelig bedring. I Stjørdalselva er fangsten så langt i sommer nesten tredoblet sammenlignet med i fjor.

Fiske i Stjørdalselva

De trønderske lakseelvene har en stor økning i laksefangsten i år. Stjørdalselva har hatt over dobbel økning av laks i år.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– De største lakseelvene i Trøndelag har fram til 15. juli en fangstvekst på 50 til 100 prosent i forhold til samme tid i fjor, sier generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver til Nationen som først omtalte saken.

Nesten tredoblet fangst

Gunnar Daniel Fordal

Gunnar Fordal er optimistisk til den videre sesongen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Stjørdalselva har i år nesten tredoblet sin fangst av laks siden i fjor forteller Gunnar Daniel Fordal, leder av elveeierlaget Stjørdalselva. Også Namsen, Gaula og Verdalselva har hatt betydelig fangstøkning.

– Vi så allerede under midsesongevalueringa at det gikk mye bedre enn i fjor, forklarer Fordal til NRK.

Rundt 15. juli i fjor hadde Stjørdalselva 2,6 tonn i totalfangst. I år var fangsten nesten tredoblet på samme tid.

– I dag har vi passert ni tonn, og det er over det vi hadde i totalfangst i fjor, forteller Fordal.

Laks i stjørdalselva

Den store fangstøkningen betyr mye for lokalsamfunnet.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Stor betydning

Årsaken til at laksefisket har blitt bedre kommer av begrensningene som har blitt satt tidligere år. Fordal gir honnør til laksefiskerne som har akseptert kvota og fiskereglene.

– Det viser at når vi begrenser uttaket får vi nok fisk i elva og da klarer vi å kompansere for en del av de truslene villaksen har, forklarer han.

Laksefisket er viktig for lokalsamfunnet, og det av flere grunner.

– Det har stor kulturell betydning. Når laksen kommer tilbake, kommer også laksefiskerne. Da blir det positivt for nærbutikken, positivt for Stjørdal Jeger- og Fiskeforening og for oss private som driver med utleie. Så det har stor betydning at laksen er på tur opp igjen og det setter vi stor pris på, sier Fordal.

Positive signaler

Ole J. Storflor, leder i Stjørdal Jeger- og Fiskeforening, har vokst opp ved Stjørdalselva og synes det er bra at fisket har tatt seg opp i år. At laksefangsten er stor betyr mye for elva.

Ole J. Storflor

Ole J. Storflor vet at økning i fangsten har mye å si for Stjørdalselva.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Jeg ser at folk reiser kanskje hundre mil for å komme til elven, og da skjønner jeg hvilken betydning det har, sier han.

Når laksen først biter blir det fort god stemning. Storflor dro i går opp en nygått laks fra Stjørdalselva, noe som signaliserer at det er laks på tur oppover elva fra havet.

– Det er sånt som får pulsen og adrenalinet til å øke, det å få på land en pen laks, sier han.