Stadig færre velger å sende hesten sin til slakteriet

Hest som mat er ikke lenger like populært i Norge. I løpet av ti år har produksjonen av hestekjøtt gått ned med over 80 prosent.

Rigmor Hustad

SLAKTER IKKE: Rigmor Hustad er en av dem som ikke sender hestene sine til slakt. Hun velger heller å avlive dem selv, og deretter sender hun dem til Norsk Protein.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

– Jeg har smakt på hestekjøtt, og det er godt. Men jeg visste ikke navnet på den hesten jeg åt, sier Rigmor Hustad.

Hun driver et ridesenter i Steinkjer og har mer enn 20 hester på gården sin. De sender aldri hester til slakteriet.

Kraftig nedgang

I løpet av en tiårsperiode har det vært kraftig nedgang i antall tonn med produsert hestekjøtt i Norge.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser en nedgang på over 80 prosent fra 2008 og fram til i dag.

I fjor ble 23 tonn hestekjøtt til menneskemat i Norge. Mange hesteeiere velger heller å levere dyrene til gjenvinning.

– Den eldste vi har nå er 23 år. Når hun ikke lenger har glede av livet, avliver vi henne her hjemme. Deretter blir hun sendt til Norsk Protein, sier Hustad.

Rigmor Hustad

EIER OVER 20 HESTER: Rigmor Hustad sier hun aldri sende hestene sine til slakt. Hun kan spise hestekjøtt, men ikke dyr hun vet navnet på.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Hester blir til gjødsel og brensel

Lars Aashammer er daglig leder for Norsk Protein – en bedrift som tar imot biprodukter fra slakterier, skjærebedrifter og døde dyr. Her blir dyrene foredlet til blant annet dyrefôr, gjødsel og brensel.

Han sier de har sett en økning av hester til sine anlegg i mange år.

– I fjor mottok vi 2300 hester til sammen. Hvert år blir det levert flere hester til våre anlegg, og slik har utviklinga vært i nærmere 15 år, sier Aashammer.

– Hvorfor tror du det er slik?

– Det blir jo spekulasjoner fra min side, men jeg tror at mange ikke ønsker at dyret deres skal bli til kjøtt, samtidig som regelverket har blitt strammet inn.

Dette er noe Mattilsynet bekrefter.

Lars Aashammer, Norsk protein

STOR PÅGANG: Lars Aashammer er daglig leder for Norsk Protein, og sier de i fjor mottok 2300 hester til sine anlegg.

Foto: Privat

Lov å slakte hesten hjemme

– Reglene for konsum av hestekjøtt er nok strammet inn. Dette med medisinbruk blant annet. Dersom hesten har gått på mye medisin i løpet av sitt liv, så er den ikke egnet som mat.

– Men jeg tror også det er flere grunner til nedgangen. Der er færre slakterier som tar imot hester, og hesten har for mange blitt et kjæledyr, sier Antonia Christiansen, som er veterinær i Mattilsynet.

Det er allikevel noen som velger å slakte hestene sine hjemme.

– Dette er ikke noe vi anbefaler, men det er heller ikke forbudt. Da er det kun bonden som kan spise kjøttet. Det er ikke lov å selge videre eller å gi som dyrefôr, sier Christiansen.

I stallen hos Rigmor Hustad i Steinkjer har noen av hestene sin egen kosebamse, og hun bekrefter at dyrene blir sett på som kjæledyr.

– Vi bruker mange timer hver dag sammen med dem, og da ville det ikke føles riktig å spise dem i etterkant. Og dersom noen av våre hester blir sjuke, så bruker vi medisin for å prøve å få dem friske. Da er det uansett vanskelig å bruke dem til menneskemat, sier hesteeieren.

Antonia Christiansen, veterinær Mattilsynet

VETERINÆR: Ifølge veterinæren i Mattilsynet er det lov å slakte hester hjemme, men dette er ikke noe de anbefaler.

Foto: Vigdis Wågø-Wares/NRK