NRK Meny
Normal

Stor interesse for Elkem Meraker

Smelteverket i Meråker stenger for godt i morgen, men både svenske og norske selskaper har allerede meldt interesse for å starte ny aktivitet i fjellbygda.

Elkem Meraker
Foto: NRK

Onsdag morgen klokken 12 er 106 års smeltevirksomhet over i Kopperå. Da stenges den siste smelteovnen ved Elkem Meraker.

Men det er allerede flere interessenter som nå ser muligheter for ny drift i anlegget.

- Vi er i diskusjon med både norske og svenske bedrifter som kan tenke seg å satse her, sier ordfører i Meråker, Bård Langsåvold.

Nå håper kommuneledelsen og Elkemansatte som kjemper for fortsatt liv i industrianlegget på Kopperå, på annen type virksomhet .

- Det er løse fugler på taket som vi vil hente ned for å få til ny aktivitet, for det blir mye ledig bygningsmasse her nå, sier Langsåvold.

Fire selskap

Samme dag som Elkem skrur av bryteren kommer det svenske selskapet Jämtkraft på befaring. De ønsker ifølge Adresseavisen å produsere biobrensel, og deler av anlegget er skreddersydd for slik virksomhet sier ordfører Langsåvold.

Til sammen er fire selskaper interessert. Felles for selskapene er behovet for gode transportmuligheter til og fra fjellbygda. Derfor er det svært viktig at man får en god avtale med Elkems havneanlegg i Muruvika i Malvik, sier Klubbleder ved Elkem Meraker, Ivar Mansætherbak.

- Vi har en del store aktører som ønsker å se på lokalene her, og vi må ha slike ting på plass så de får vurdert oss skikkelig, sier Mansætherbak.

Ønsker svar før sommeren

Også gjennvinningsbedriften Metallkraft er interessert og har vært på befaring i Kopperå. De ser store fordeler ved den tidligere virksomheten som har vært der, egnede lokaler og ikke minst kompetente folk som er vant med skiftordning. Klubblederen håper på en avklaring før sommeren.

- Vi har levd under pisken de siste 10-15 åra, jeg tror folk synes det er bra at det kommer ny industri til Kopperå. Hvis det ikke kommer nå, har vi besluttet at alle bygninger skal jevnes med jorda - men vi satser på at det kommer ny industri, sier Mansætherbak til NRK Trøndelag.