NRK Meny
Normal

Stor fremgang for Frp

Fremskrittspartiet har stor fremgang i begge Trøndelagsfylkene under skolevalgene. Men de rødgrønne holder stand.

Carl I. Hagen, Siv Jensen og Per Sandberg under valgkampåpningen til Frp i Bø i Telemark.
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Fremskrittspartiet har gått frem i begge trøndelagsfylkene under skolevalget i går. Særlig i Sør-Trøndelag har tilslutningen til partiet økt.

-Det ser meget bra ut, sier en fornøyd leder i Fremskrittspartiets ungdom i Sør-Trøndelag, Sivert Bjørnstad.

-Gledelig

Sammen med partifellene sine kunne han i går kveld notere 20,7 prosent oppslutning til Fremskrittspartiet i Sør - Trøndelag, og 24 prosent i nord. Det er en oppgang i begge fylker.

-Vi ser at vi tar inn på landsgjennomsnittet og at vi kryper inn på Arbeiderpartiet. Det er veldig gledelig, sier Bjørnstad.

Men Arbeiderpartiet holder fortsatt stand som størst. 29 prosent velger Arbeiderpartiet, og det tallet er likt i både nord og sør. Arbeiderpartiet fikk en sterk oppgang på over 7 prosent i Nord-Trøndelag, mens i sør ble det en nedgang på fire.

Senterpartiet tilbake

Litt spesielt er det å se at Senterpartiet i Nord-Trøndelag har mistet 7,4 prosent av stemmene, omtrent akkurat det samme som Arbeiderpartiet har økt.

Senterpartiet var største parti i Nord-Trøndelag med 26,2 prosent i skolevalget i 2007, men er nå nede på tredjeplass med 18,8 prosent.

Høyre sliter

Høyre partilogo

Trøndelagsfylkene skiller seg litt fra landsgjennomsnittet i skolevalget når det gjelder Høyre. Mens partet på landsplan øker , er det en tilbakegang i Trøndelag. I sør har partiet ti prosent, mens i nord er det nede i 5,7 prosent.

- Vi hadde ikke sett for oss at tilbakegangen skulle bli så stor. Det sier oss at vi må stå på enda hardere neste gang, sier leder i Unge Høyre i Nord-Trøndelag, Erik Fløan.

Det virker som om de rødgrønne partiene samlet sett holder på sin andel av velgerne i begge Trøndelagsfylkene. SV har fremdeles en sterk plass hos de unge. 10 prosent av velgerne i nord stemmer SV, mens i sør får partiet 17,9 prosent.

Video fra Trøndelag

Nord i Trøndelag holder landets største sportsentusiaster til. Sigrid Rohde (54) fra Levanger er en av dem.