Stor artist-støtte til D.D.E.

Folk i platebransjen synger ut sin støtte til D.D.E. for at de i protest vil trekke seg fra Norges offisielle salgsliste, VG-lista.

D.D.E. spiller utenfor Rema 1000

Fra DDEs lanseringskonsert på Rema 1000, hvor altså salget ikke 'teller' for VG-lista.

Foto: Erland Knutsen / NRK

D.D.E. får støtte fra flere av veteranene blant norske artister og andre innenfor musikkbransjen etter at de i forrige uke kunngjorde at de ville ut av Norges eneste hit-liste, VG-lista.

Årsaken er at listen ikke fanger opp alt platesalget gruppen gjør gjennom Reitan-gruppen.

- Jeg tror vi kommer til å si at vi ikke vil være på VG-lista med mindre de baserer seg på de reelle tallene. Og hvem i bransjen har nytte av å operere med feil opplysninger, det er et mysterium, sier D.D.E.s vokalist Bjarne Brøndbo.

Les også: D.D.E. vil ut av VG-lista

Full støtte fra Åge

Åge Aleksandersen og Sambandet på Sommerfestivalen i Selbu 2009
Foto: Arne Kristian Gansmo

En av Norges mestselgende artister, Åge Aleksandersen, gir sin helhjertede støtte til D.D.E.

- Det gjør jeg faktisk, jeg synes det er helt rimelig at de reagerer som de gjør, sier Aleksandersen til NRK.

- Det er en merkelig greie. At man ikke skjønner at her har man sjansen til å få en god kommunikasjonslinje ut til de som skal kjøpe plata, sier Aleksandersen.

Hellbillies manager Kjell Ove Torkilsen har også stor forståelse for at D.D.E. vil ut av VG-lista.Rema-salget teller ikke

Etter at D.D.E. inngikk et samarbeid med Reitangruppen om at deres siste CD bare skulle selges gjennom Rema 1000, Narvesen og 7/Eleven, ligger de nå på niende plass på Norges eneste hit-liste; VG-lista.

Der blir bare salget gjennom 7/Eleven og Narvesen målt, mens gruppens største salgsted REMA 1000 ikke blir registrert.

Samtidig har D.D.E.'s plateselskap, MBO, i et brev henstilt til VG-lista at de ikke publiserer D.D.E.`s platesalg før rapporteringen blir representativ.

- Noen av kioskene har begynt å rapportert til VG-lista, hvilket ga en niende plass, men det er bare 30 prosent av salget, så det ble bare enda verre og ikke representativt, sier Vanebo.

- Bommer med kritikken

Det er platebransjeorganisasjonen IFPI Norge som lager VG-lista.

Leder i IFPI, Marte Thorsby, mener D.D.E. bommer med kritikken sin fordi det er utsalgsstedene selv som har ansvaret for å rapportere musikksalget.

- Rema 1000 får ikke vi rapporter fra, og da har vi ikke teknisk mulighet til å inkludere det salget, men er det noe vi ønsker så er det at disse stedene begynner å rapportere til VG-lista, sier Thorsby.


Fortsatt fordommer

Nå får D.D.E. støtte av flere av veteranene blant norske artister. Komponist og musiker i Ole Ivars, William Kristoffersen, mener årsaken kan være fordommer.

- Jeg er redd for at det fremdeles er en ovenpå-og-ned holdning til denne musikkformen, sier Kristoffersen.