Hopp til innhold

Lover å slutte med miljøgifter: – Det beste som kunne skje

En av verdens største produsenter av evighetskjemikaliene PFAS skal stoppe produksjonen i løpet av tre år. Det gir norsk jubel.

Bilde av 3M-produkter i ei butikkhylle. Du ser logoen til 3M, og pappen til produktet.

STORPRODUSENT: 3M har laga produkter med evighetskjemikaliene PFAS i mange år. Nå har de en plan for å slutte helt med det.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Jeg er kjempeglad, det er nesten for godt til å være sant.

Det sier Audun Heggelund i Miljødirektoratet. I flere år har han jobba for å få til et felles europeisk forbud mot PFAS.

Det finnes rundt 7000 perfluorerte stoffer. Disse er menneskeskapte, blir forkorta PFAS og uttales pefas. De hoper seg opp i naturen og kroppen, og kan være skadelige for helsa.

De brukes overalt, ifølge Folkehelseinstituttet. For eksempel steikepanner, allværsjakker og plastemballasje.

Nå vil altså 3M, som lager alt fra teip, dataskjermer, medisinsk utstyr og post-it-lapper, fjerne disse miljøgiftene fra det de lager innen utgangen av 2025.

– Dette er det beste som kunne skje, sier Heggelund.

Les også Det er ingen steder hvor du slipper helt unna PFAS

Mennesker som løper i regn en sommerkveld i Oslo. En blå trikk i bakgrunnen.

Søksmål og nye krav

Det største problemet med evighetskjemikaliene er at de bruker veldig lang tid på å brytes ned.

Det gjør blant annet at miljøgiftene nå regner ned over hele kloden. De er også funnet i høye konsentrasjoner i drikkevann flere steder i verden.

I Europa blir det jobba med et totalforbud mot stoffene.

Og i USA har delstaten California saksøkt 3M og flere andre PFAS-produsenter. Målet er å få dem til å betale det koster å få rydda opp miljøet.

En dresskledd statsadvokat Rob Bonta i California står på et podium. Ved siden av han er det en plakat hvor det står at justisdepartementet i California saksøker produsenter av evighetskjemikaliene PFAS. Plakaten viser at stoffene brukes i for eksempel klær og steikepanner.

Statsadvokat Rob Bonta i California krever flere hundre millioner dollar fra produsentene av evighetskjemikalier.

Foto: Terry Chea / AP

Heggelund i Miljødirektoratet trur både planene om nye regler og søksmål påvirker produsentene til å bli mer miljøvennlige.

Når stoffer brytes så sakte ned som PFAS, vil all produksjon, bruk og utslipp føre til økte konsentrasjoner i miljøet. Dette vil igjen føre til økt PFAS-eksponering for miljø og mennesker. Den eneste måten å stoppe denne økningen på, er å stoppe produksjonen, sier Heggelund.

Han forklarer at så lenge det blir laga nye produkter med evighetskjemikalier, så vil de til slutt ende opp i miljøet og oss mennesker.

– Så må vi håpe at når en så stor aktør tar et sånt skritt, kan det smitte over til andre, sier han.

Signaleffekt

Nye regler blir også trukket fram av 3M som begrunnelse for at de har bestemt seg. I tillegg har det vært press fra en del aksjonærer i flere selskaper om å fjerne evighetskjemikaliene fra produksjonen.

– Dette er et gigantisk miljøgjennomslag. At en storprodusent går foran, understreker at det er helt greit å forby disse stoffene, sier Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.

Truls Gulowsen i Naturvernforbundet

Truls Gulowsen i Naturvernforbundet mener beslutninga til 3M viser det finnes gode alternativer til PFAS.

Foto: Naturvernforbundet

Han mener beslutninga til 3M vil gjøre det enklere å få støtte til planene om et forbud mot PFAS i EU.

– Det er en fantastisk signaleffekt til politikere og selskaper i hele verden om at tiden er over for å forsøke å omgå forslaga om forbud.

Les også Vil ha internasjonalt forbod mot 7000 miljøgifter