NRK Meny
Normal

Stjørdalsmann i sikkerhet i Algerie

En mann fra Stjørdal som arbeider på det gisselrammede gassanlegget i Algerie er i sikkerhet, melder Stjørdalens blad.

Statoils anlegg i Algerie

Statoil sier de jobber med flere spor og mulige løsninger på gisselsituasjonen, men ønsker ikke å si noe mer konkret av hensyn til gislenes sikkerhet.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

Mannen skal ha vært i eller ved anlegget da gisseldramaet startet onsdag morgen. Ifølge avisa har mannen i en telefonsamtale til sine pårørende ha opplyst at han har det bra og er i sikkerhet.

LES OGSÅ: FØLG GISSELDRAMAET PÅ NRK.NO DIREKTE

Mannen har i flere år arbeidet med gassanlegget.

Torsdag morgen er situasjonen for ni nordmenn fortsatt uavklart.

Bekymret for kolleger

Informasjonssjef for Statoil i Stjørdal, Sverre Kojedal vil ikke kommentere om det er en mann fra Stjørdal involvert.

– I slike situasjoner går vi ikke inn på hva som skjer i det konkrete området. Det er av hensyn til sikkerheten, sier Kojedal.

Han bekrefter at Statoil har liste over de berørte. Han understreker at det er tatt kontakt med alle og at det er satt i verk tiltak i samarbeid med helsevesen, også for dem som ikke reiser til kontaktsenteret for berørte som er etablert i Bergen.

– Vi har et beredskapssystem og er forberedt på hendelser som dette. Her er personalsikkerhet i fokus, sier Kojedal.

Sverre Kojedal

Informasjonssjef for Statoil i Stjørdal, Sverre Kojedal vil ikke kommentere detaljer om identiteten til de som er rammet av gisselaksjonen i Algerie.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Følg med på de viktigste hendelsen fortløpende på NRKs direktesenter.

Toppsjefen besøker pårørende

Til sammen skal det være rundt førti gisler på gassanlegget. Algeriske soldater omringer anlegget og gisseltakerne krever at soldatene trekker seg tilbake.

Statoils Konsernsjef Helge Lund opplyste på pressekonferansen på Forus torsdag morgen at han i løpet av dagen drar til pårørendesenteret som er opprettet på Sandsli i Bergen.

– All vår kraft er fortsatt rettet mot å få våre medarbeidere trygt hjem, og å gi den støtte og hjelp vi kan til de berørte og pårørende, sa Lund på pressekonferansen.

Militant aksjonist

Den militante islamistveteranen Mokhtar Belmokhtar står trolig bak gisseltagningen i det sørlige Algerie, der en gruppe utlendinger, blant dem flere nordmann er bortført fra et Statoil-anlegg.

Angriperne har forskanset seg i boliganlegget til arbeiderne og truer med å sprenge det i lufta.

Belmokhtar har deltatt i militante islamske gruppers kamp mot regjeringen i Algerie siden 1993.

Han reiste til Afghanistan i 1991 for å kjempe på islamistenes side mot regimet som var innsatt av russerne etter at de dro seg ut av landet.

Belmokhtar, som er født i 1972, vendte tilbake til Algerie to år senere og sluttet seg til de militante islamistene som kjempet mot regimet.

Les kronikken: Bak gisselaksjonen.