Stjernenes kronglete vei til seriegull

To vurderte å forlate klubben, mens de to andre nektet å signere ny kontrakt. Nå har de gått fra å være «de unge håpefulle» til superstjerner i Rosenborg.

Svensson, Midtsjø, Helland og Selnæs

Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø, Pål Andrè Helland og Ole Selnæs har gått fra å være unggutter til nøkkelspillere i et RBK som endelig vinner gull igjen.

Foto: Fotokollasje: Privat

Laster innhold, vennligst vent..
Pål Andre Helland

Pål André Helland møtte mye motstand før han ble den spilleren har er i dag.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Vi snakker om Pål Andrè Helland, Jonas Svensson, Ole Selnæs og Fredrik Midtsjø.

– Det er som Trond Sollied sier, det handler mye om timing. Jeg tror det har vært mulig å få det til tidligere, men det handler om å bli satset på, sier Helland.

Han har blitt selve symbolet på hvordan RBK-skuta har snudd, fra fiasko til seriegull. Slik er også historien til Helland.

For han slet med å etablere seg i Rosenborg. Han var dårlig trent, mistet fokus og måtte ta den lange omveien innom Byåsen i 2.divisjon, Ranheim og Hødd før han plutselig fikk vist sitt virkelige potensiale.

Da han kom tilbake til Rosenborg igjen, slet han også med spilletid under Per Joar Hansen. Men da Kåre Ingebrigtsen kom inn, snudde alt:

Rosenborg blir igjen seriemester etter fem år med venting, Helland har så langt scoret 13 mål og han har endelig blitt den spilleren hele Trøndelag har ventet på.

Men tre andre trøndere har også fått vist seg skikkelig fram i år.

(Se video av spillerne som barn nederst i saken)

Spilleren folk hadde gitt opp

Fredrik Midtsjø

Fredrik Midtsjø har slått tilbake mot alle kritikerne.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Før sesongen kom Fredrik Midtsjø tilbake til Rosenborg etter et låneopphold i Sandnes-Ulf. Som Pål André Helland var Midtsjø regnet som en av nye store stjernene i Rosenborg, men heller ikke han klarte å få det til.

Supporterne hadde gitt opp unggutten, men å gi opp passer ikke Midtsjø. I år har han spilt fast på et suverent RBK-lag, og har vist at han kanskje er en ny stor trøndersk spiller.

– Det er hele laget som gjør at vi er der vi er i dag. Det er også ekstra stas når det er så mange trøndere som gjør det bra, sier Midtsjø.

Verdalens store sønn

Rosenborg-Stabæk

Jonas Svensson klarte omstillingen til høyreback veldig lett.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

En av dem som har fått en del spilletid i Rosenborg før, er Jonas Svensson. Han ble kåret til årets RBK-er i en alder av 17 år, men har også måttet tale å bli flyttet rundt i laget. Før sesongenn ble han omskolert fra midtbanespiller til høyreback.

En overgang den godt trente verdalingen har klart med glans. Så bra at han til og med ble kalt opp til den norske landslagstroppen.

– Vi har hatt en trener som satser på oss. Ellers så har jo jeg fått ganske mye spilletid hele tiden. Vi kan jo 4-3-3 lært det fra barndommen av, og fått det inn med morsmelka. Da ser vi resultatene, for gullet kom med en gang, sier Svensson.

Rosenborgs «Pirlo»

Ole Selnæs

Ole Selnæs har blitt sammenlignet med Andrea Pirlo etter årets sesong.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ole Selnæs har også vært ut og inn av RBK-laget før denne sesongen. Han var faktisk ikke langt fra å signere en kontrakt med Viking, noe mange sikkert i dag er glade for at det ikke ble noe av.

For nå ligger han godt an å til å bli årets spiller i norske eliteserie. Han er jaktet av store klubber i utlandet, og har blitt sammenlignet med blant andre Andrea Pirlo.

Selv med mye skryt fra alle kanter, gleder han seg mest til å feire gull med RBK.

– Det er deilig. Det føles ut som jeg har jobbet for dette hele livet. Det var dette jeg gikk rundt å tenkte på da jeg gikk rundt på Havsteinbanen da jeg var 7–8 år og drømte om å ta gull med Rosenborg.

Selnæs er også sikker i sin sak på hvorfor det akkurat det ble denne sesongen «de unge håpefulle» slo skikkelig til,

– Det handler selvfølgelig veldig mye om tillit. Kåre og Erik har satset på alle oss fire fra dag en. Jonas har spilt fast i mange sesonger. Vi tre andre har spilt litt, og vi har tatt sjansen alle tre, sier Ole Selnæs.

Utenlandsdrømmen

De har alle fire blitt etablerte i et RBK-lag som opplever enorm suksess. Nå kan de fort være på radaren til større klubber før neste sesong.

– Plutselig kommer det en klubb som byr 100 millioner for oss. Da kommer klubben til å kjøre oss i koffert nedover til klubben. Det skal mye til for å lokke alle oss bort fra Rosenborg, men man kan aldri si aldri. Plutselig dukker det opp noe man ikke kan si nei til. Da må du bare hoppe på, sier Helland.

– Det spørs hvor mye penger klubbene legger på bordet. Det kommer jo også en spennende mesterligakvalifisering til neste år. Men jeg har lyst til å prøve meg ut i det store utland, sier Jonas Svensson.

Men RBKs største legende gjennom tidene ber de bli i klubben en god stund til.

Jonas Svensson, Pål Andre Helland og Ole Selnæs

Jonas Svensson, Pål André Helland og Ole Selnæs.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Å gå til Groningen er ikke et steg videre

– Det å gå for eksempel til Groningen er ikke noe steg videre fra Rosenborg. I år spiller RBK i Europa League og til neste år at de spiller i mesterligaen, sier Nils Arne Eggen.

Han er glad for å se sitt Rosenborg tilbake i toppen av norsk eliteserie. Gleden blir ikke mindre av klubben igjen dyrker fram egne trønderske spillere.

Nils Arne Eggen

Klubblegenden Nils Arne Eggen ber unggutta bli i Rosenborg.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Vi sa en gang at Rosenborg skulle være et lag av trøndere for trøndere, men jeg strakk trøndergrensen helt ned i Ghana. Det er gledelig at vi klarer å bringe frem spillere selv. Som Fredrik Midtsjø, Jonas Svensson, Ole Selnæs og Markus Henriksen. Det var ei gruppe der som virkelig tok store skritt. Pål Andre er en del av samme politikken, og jeg håper at etterveksten som vi dyrker frem selv fortsetter, sier klubblegenden.

Han har lenge vært kritisk til at norske klubber skal selge sine størstetalenterr til utlandet, så fort de blir gode i eliteserien. Det standpunktet har ikke forandret seg.

– Vi skal da ikke ha ansvar for å bringe frem talenter for spanjolene og engelskmennene. Vi har mer enn nok jobb med å skaffe egne talenter til vår egen eliteserie. Så det er standpunktet mitt. Det viser seg at det også er rett, sier Eggen.

Mener spillestilen har fått spillerne til å skinne

Nils Arne Eggen mener også at grepet Kåre Ingebrigtsen gjorde før sesongen, med å finne tilbake til røttene med 4-3-3 og rask angrepsfotball har løftet fram spillerne og laget igjen.

– Jeg tror at man har funnet tilbake til kulturen og grunnfjellet og som har festet seg veldig godt på 2000-tallet. Men selv det beste må fornyes og selv om vi vant seriegullet i 2015 er det en vei å gå. Vi laget et postulat for noen år siden: De viktigste kampene er de som ikke er spilt.

Den viktigste kampen spilles derfor i kveld. Rosenborg tar i mot Haugesund på et fullsatt Lerkendal stadion. 5 års ventetid er over, og RBK kan løfte trofeet over hodet igjen.

Med Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø, Ole Selnæs og Pål André Helland på banen.

Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø, Pål Andrè Helland og Ole Selnæs som unge lovende spillere. To vurderte å forlate klubben, mens de to andre nektet å signere ny kontrakt. Nå har de gått fra å være «de unge håpefulle» til superstjerner i Rosenborg.

Se RBK-spillerne som barn.