Stinket ut fiskerimesse

Det hang en illeluktende eim over oppdrettsmessen Aqua Nor i Trondheim etter at Miljøvernforbundet aksjonerte på åpningsdagen.

Video Tømte ut fiskeavfall på Aqua Nor

Tømte ut fiskeavfall på Aqua Nor

En rekke små beholdere med stinkende brun masse ble satt ut. Ifølge Miljøvernforbundet inneholdt de avfall fra havbunnen under oppdrettsmerder på Vestlandet.

– Oppdrettsavfall

Kurt Oddekalv aksjonerer under Aqua Nor

Kurt Oddekalv viser fram en av beholderne som ble satt ut på messeområdet til Aqua Nor.

Foto: NRK

– Kjenn pengelukten fra oppdrettsmerdene. Tette anleggene nå!, stod det på bannere miljøaktivistene holdt fram i forbindelse med aksjonen.

– Folk er rimelig oppskjørtet og det lukter ekstremt, sa NRKs reporter Stein Lorentzen, om reaksjonene kort tid etter at aksjonen skjedde.

Kongen åpnet messen

Det skal ha blitt plassert ut noen beholdere i forkant av at kong Harald kom for å åpne messen i formiddag, men hovedaksjonen startet etter at kongen reiste fra messeområdet i 11.15-11.30-tiden.

Kurt Oddekalv tas hånd om av sikkerhetsfolk

Miljøvernforbundets leder tas hånd om av sikkerhetsfolkene ved Aqua Nor.

Foto: NRK

Lederen for Miljøvernforbundet, Kurt Oddekalv, ble en periode anholdt av sikkerhetsvakter.

– Han er ikke arrestert og vil ikke bli bragt inn hit, men han ble anholdt på stedet, sier operasjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt, Tore Kyllo.

Noe av avfallet i beholderne skal ha blitt sølt utover, og det var behov for opprensking på stedet, forteller han.

Junior overtok

Mens Oddekalv ble ført vekk helte sønnen hans, Ruben, ut større mengder avfall foran inngangspartiet til Trondheim spektrum.

– Det skal være snakk om avfall fra havbunnen ved oppdrettsmerder. Det er helt ut over en presenning, sier Kyllo. Han bekrefter at kongen hadde forlatt stedet da dette skjedde.

Arrangører og utstillere raser

Både utstillere og arrangører skal ifølge NRKs reporter ha uttrykt sinne og frustrasjon over aksjonen. Spesielt i arrangementsledelsen er mange opprørte.

– Det er bare beklagelig og trist at de ødelegger et arrangement hvor så mange er involvert, sier direktør for Aqua Nor, Ola Eriksen. Han sier at partene nå har kommet til enighet og at det meste av avfallet er ryddet bort.

Eriksen mener at aksjonen ikke skal få videre konsekvenser for messen, og ifølge politiet har de fått løfter fra Oddekalv om at han ikke vil aksjonere videre etter å ha delt ut løpesedler på stedet.

Miljøvernforbundet aksjonerer

Miljøvernforbundet aksjonerer utenfor Aqua Nor

Foto: NRK