Stiller ut ikoniske smykker

Hun er en pioner innen norsk smykkekunst, og på 80-tallet rocket Marianne Faithfull med hennes armbånd. Mange av Tone Vigelands ikoniske verk er nå med i en unik utstilling i Trondheim.

Marianne Faithfull med Tone Vigeland-armbånd

På dette kjente bildet av Marianne Faithfull fra 1980 bærer rockestjernen armbånd laget av den norske kunstneren Tone Vigeland.

Foto: Grete Thobroe/Michel Comte

– Det er en enorm ære å få vise denne omfattende utstillingen fra kunstnerskapet til Tone Vigeland, sier direktør ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim, Åshild Adsen.

I 40 år har Tone Vigeland laget smykker som regnes blant verdens fremste, og hun er den norske smykkekunstneren som er kjøpt inn ved flest museer verden over, sier Adsen.

Viser hele kunstnerskapet

Åshild Adsen med smykke laget av Tone Vigeland

Åshild Adsen, direktør ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, synes det er en ære å få vise denne store utstillingen med verker av Tone Vigeland.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Denne utstillingen rommer verker fra et langt kunstnerliv, og er laget i samarbeid med Die Neue Sammlung i München. Over 100 verker er med, og her er alt fra hennes tidlige sølvsmykker til de ikoniske kunstsmykkene og skulpturene.

– Den ble kåret til en av de beste utstillingene i Tyskland i fjor. I Trondheim har vi utvidet den med flere verk og flere skulpturer for å vise hele hennes kunstnerskap.

Øreslyngen - smykke laget av Tone Vigeland

Øreslyngene i sølv som Tone Vigeland designet allerede som 17-åring og som senere ble satt i produksjon for brukskunstsenteret PLUS i Fredrikstad.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Smykkene hennes fikk raskt internasjonal anerkjennelse og regnes som ikoner i Scandinavian Design-perioden.

– Hun jobbet mye med sølv i starten av karrieren. Veldig enkle, rene former. Hun har selv sagt at hun ønsket lage smykker for den aktivt arbeidende kvinnen, sier Åshild Adsen.

På 80-tallet ble smykkene røffere.

– I denne glassmonteren er det bare armbånd, og det var et slikt rockestjernen Marianne Faithfull ble avbildet med under en konsert på 80-tallet, ifølge museumsdirektøren.

Statministerens kone, Ingrid Schulerud, valgte smykker fra Tone Vigeland under regjeringens middag på Akershus festning før kronprinsbryllupet i 2001.

Ingrid Schulerud valgte også smykker av Tone Vigeland da regjeringen Stoltenberg inviterte til middag før kronprinsbryllupet i 2001.

Hennes siste utstilling

Tone Vigeland

Kunstner Tone Vigeland.

Foto: thor brodreskift

– Smykkene som er med på utstillingen er fra 60-årene og fremover, for jeg sluttet å lage smykker for 20 år siden. Nå gjør jeg større ting, sier Tone Vigeland.

Hun fyller 80 år til sommeren, og dette blir trolig hennes siste retrospektive utstilling.

– Det tror jeg nok absolutt blir siste gang. Denne startet jo i München, også ville de gjerne ha en samarbeidspartner i Norge. Jeg er veldig glad for at det ble Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.

Smykke laget av Tone Vigeland

Tone Vigeland er kjent for sine kunsthåndverk der hun eksperimenterer med materialer, pigger og sterke former.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Jeg har jo med noen større arbeider og også et helt nytt, laget spesielt for denne utstillingen. Jeg har veldig gode kolleger som har satt det sammen, for jeg har ikke hender til å borre så mange hull lenger, sier Vigeland.

Helt nytt verk

– Det er en skog med tynne metalltråder som henger fra taket, og gjennom dem er det tredd en enda tynnere tråd som beveger seg i spiral.

Bestillingsverk Tone Vigeland

Dette store bestillingsverket laget Tone Vigeland til denne utstillingen, og det blir nå i museets eie.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Det forklarer smykkekunstner Reinhold Ziegler. Han og Sigurd Bronger, professor i metall og smykkekunst ved Kunsthøgskolen i Oslo, har vært Tone Vigelands assistenter på dette verket. Skulpturen er svær og fyller nærmest en av salene i museet.

– Tone Vigeland er en nestor innen vårt fag som kunsthåndverker, sier Bronger.

Tone Vigeland og Sigurd Bronger

Smykkekunstner Tone Vigeland inspiserer utstillingen ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum sammen med kollega Sigurd Bronger. Han sammenligner Tone Vigeland med Hannah Ryggen – teppekunstneren som Nordenfjeldske kunstindustrimuseum har en stor samling av. – Hun er en Hannah Ryggen nummer to, og en person som er til stor inspirasjon for unge kunstnere i dag, sier Bronger.

Foto: Nordenfjeldske kunstindustrimuseum