NRK Meny
Normal

Stille før stormen

Legekontorene i Trøndelag venter seg en strøm med folk når svineinfluensavaksinen kommer.

Venteværelse
Foto: Illustrasjonsfoto: / Scanpix

I Trondheim har de allerede hatt en hektisk høst. Hjernehinnebetennelse og flere tilfeller av e.coli.

Og når svineinfluensavaksinen kommer til neste, venter de fulle venteværelser på legekontorene rundt omkring.

- Det er veldig mange som allerede har spurt på slutten av legetimen om de bør ta vaksinen og hva vi leger mener om den. Da informerer vi om retningslinjene som er kommet fra myndighetene om at det er anbefalt å ta den. Men til syvende og sist er det folk sitt valg, sier tillitsvalgt i allmennlegeforeninga, Marthe Walstad.

Lengre ventetider

Kommuneoverlegen har også travle dager. Og travlere tror han det blir.

- Smittevern er action. Når det skjer mange ting på en gang er det enkelte ting som må legges på vent. Så langt har vi kontroll. Men vi vet fortsatt ikke hvor mange det er som ønsker å ta vaksinen og hvor mange doser vi får, sier assisterende kommuneoverlege, Leif Vonen.

Så langt er det ikke flere enn vanlig på veneværelsene. Det første partiet med svineinfluensavaksine er ikke venta før til neste uke. Da er Walstad forberedt på å jobbe overtid til langt på kveld.

- Vi klarer ikke å ta dem som ønsker vaksinene innimellom de vanlige legebesøkene. Da blir køen for stor. Derfor må nok folk som skal på rutinekontroller og som for eksempel skal ha legeerklæringer til NAV finne seg å vente litt lengre, sier Walstad.

Puste ut

Men om noen måneder skal alt forhåpentligvis være tilbake til det normale igjen. Vonen ser fram til å puste ut etter en hektisk periode.

- Som smittevernoverlege har det vært en svært spennende sommer og høst. Det har tatt svært mye tid, sier Vonen.