Stig Tore får ikke fly med Norwegian

Norwegian nekter å ta med Stig Tore Svee og andre funksjonshemmede uten ledsagere på flytur.

Video 347e84fd-bd55-4d8e-a620-0f459cb63f0c.jpg

Han er en toppidrettsutøver, men er uønsket om bord på Norwegian sine fly. Se reportasjen her.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg prøvde å bestille billetter fra Norwegian, men jeg fikk beskjed om at jeg måtte ha med meg en ledsager, siden jeg sitter i rullestol. Da sier de vel at jeg ikke får lov til å bli med, forteller Stig Tore Svee til NRK.

Som en del av landslaget i kjelkehockey er han ofte ute på reise. Denne uka er han på vei til Italia, men for å få fly måtte han velge SAS.

For hos Norwegian er handikappede uønsket hvis de ikke har med seg en ledsager som kan hjelpe dem.

– Ren diskriminering

Tore Amblie Bjørback

Tore Amblie Bjørback i Handikapforbundet mener Norwegian ikke har lov til å nekte Stig Tore Svee å reise.

Foto: NRK

– Dette er en regel som Norwegian har funnet på selv, og det er en ren diskriminering av funksjonshemmede, sier Tore Amblie Bjørback, som er seniorrådgiver i Norges handikapforbund.

Han mener at en slik regel bryter loven.

– En bestemmelse som ble tatt inn i norsk lov i 2008 sier at det ikke er lov til å kreve at funksjonshemmede har med egen assistent, så lenge det ikke er nedfelt i nasjonal eller internasjonal lovgivning. Derfor har ikke Norwegian lov til å kreve dette, hevder han.

– Handler om sikkerhet

Anne-Sissel Skånvik, Norwegian

Anne-Sissel Skånvik i Norwegian hevder de har regelen for å opprettholde sikkerheten, og at de ikke er ute etter å diskriminere noen.

Foto: Norwegian

Ifølge kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, gjør ikke flyselskapet noe ulovlig når de nekter å slippe om bord funksjonshemmede uten ledsager.

– Dette er ikke et lovbrudd, vi følger bare de generelle kravene som gjelder for flyselskaper. De sier at vi skal kunne evakuere flyet på halvannet minutt. Funksjonshemmede uten hjelpere vil ikke greie dette, forklarer hun.

– Hvorfor har dere en annen ordning enn SAS, som da har de samme kravene?

– Jeg vet ikke, men jeg synes det er merkelig. Våre crew-medlemmer skal kunne hjelpe 168 passasjerer ut på kort tid ved en ulykke. Enkeltpersoner som ikke kan komme seg ut selv risikerer å ikke få hjelp i en slik situasjon, svarer hun.

Skånvik presiserer at Norwegian ikke ønsker å diskriminere noen.

– Vi nekter ingen funksjonshemmede å reise med oss, men vi krever at de har med seg en ledsager dersom de ikke klarer å komme seg til nødutgangen selv. Dette er først og fremst med tanke på sikkerhetshensynet til den funksjonshemmede, men også for de andre passasjerene i flyet, sier hun.

– Helt håpløst

Stig Tore Svee skulle gjerne valgt fritt hvilket flyselskap han ville bruke.

Nå har han i realiteten bare ett valg, for å ta med seg en egen ledsager på turen med Norwegian er helt uaktuelt.

– Det er jo helt håpløst hvis man skal begynne å reise rundt med ledsager. Da må man jo betale full pris for den personen på flyet, samtidig som overnatting og hele pakka kommer i tillegg, sier han.

Siste fra Trøndelag

Grete Thobroe, programleder Midtnytt

Grete Thobroe gir deg kveldens første Midtnytt

Grete Thobroe gir deg kveldens første Midtnytt