Stiftelsen «Thora» får ikke støtte

Åtte av ti lokalpolitikere stemte i dag mot at stiftelsen «Thora» i Melhus skulle få 430 000 kroner i støtte for å berges fra konkurs.

Thora på Rimol

Operaen Thora paa Rimol henter sin handling fra Snorres kongesagaer og historien om forholdet mellom Håkon Jarl og husfruen Thora på Rimol, og kampen mellom den hedenske jarlen og den kristne Olav Tryggvason som kulminerte med trellen Karks drap på Håkon Jarl i 995.

Foto: Photo Erik Berg

Operaen Thora (se faktaboks) har nærmere en million kroner i underskudd etter at billettinntektene og sponsorinntektene har sviktet. Operaen er blitt satt opp to ganger, i 2002 og 2015, hvor totalt 1250 personer har vært publikum.

Stiftelsen ble derfor nødt til å be Melhus kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune om støtte for å unngå konkurs.

– Fylkesutvalget i Sør-Trøndelag var positive til at stiftelsen skulle bevares, både for kulturen og historien vår, Jorid Jagtøyen til NRK.

Vil ikke dekke underskudd

Jorid Jagtøyen

Ordfører i Melhus kommune, Jorid Jagtøyen.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Fylkeskommunen ville derimot ikke bevilge de 430 000 kronene dersom Melhus kommune ikke gikk inn med rundt 200 000 kroner. Forslaget ble tatt opp i formannskapsmøtet tirsdag kveld, men responsen var ikke positiv.

– Fra lokalpolitikerne i Melhus var det åtte av ti stemte mot å gi støtte. Det var kun jeg og varaordføreren som sa ja, sier Jagtøyen.

Ordføreren synes det er synd at ingen av politikerne i Melhus vil bevare operaen.

– Vi vil ikke imøtekomme søknaden. Hovedårsaken til at kommunen tidligere har gitt støtte til Thora, er fordi kommunen har sett på operaen som en verdifull ting å få til. Å gå inn i ettertid for å dekke et underskudd, vil vi ikke være med på, sa opposisjonsleder Gunnar Krogstad (Ap) til Trønderbladet tirsdag.

Redd for kulturfremtida på Melhus

Jagtøyen håper nå at private næringsdrivende i regionen kommer på banen og vil støtte opp.

– En bedrift har allerede sagt at de vil være med, såfremt at stiftelsen ikke går konkurs, sier hun.

Hvis stiftelsen blir lagt ned, tror ordføreren at ingen kommer til å starte slike kulturarrangement igjen i Melhus.

– Det tror jeg ikke noen tør, og det er det jeg er redd for. For dette er noe av det mest verdifulle vi har i kommunen, og i riktig driftsform har vi mulighet til å skape noe stort av dette sammen med fylkespolitikerne, sier Jagtøyen.

Operaen skal ha et styremøte i morgen for å diskutere fremtida, og for å se på mulige løsninger for å unngå konkurs.