Hopp til innhold

Sterkest vind på Nordøyan

Nordøyan fyr i Vikna målte den sterkeste vinden i hele landet da "Berit" slo til langs kysten natt til lørdag.

Fiskeværet Nordøyan

Nordøyan ble utsatt for den sterkeste vinden langs kysten da 'Berit' slo til natt til lørdag.

Foto: Knut Grindvik

Ifølge metereologisk institutt var det bare Nordøyan fyr i Vikna, og Kråkenes på Vågsøy i Sogn og Fjordane som målte vind i orkan styrke.

Orkan i kastene

På Nordøyan ble vinden målt til 42,8 sekundmeter i kastene, mens Kråkenes oppnådde 41,5 m/s.

Også på Halten fyr i Frøya kommune kom vinden opp i 37,9 m/s i kastene, og på Sklinna fyr i Leka kommune ble det målt 37,5 sekundmeter i kastene. På Sula i Frøya kommune kom vinden opp i 37,2 sekundmeter i kastene.

Ellers ble det målt full storm både på Ørlandet og i Rørvik i natt, opplyser meterologisk institutt.

Få store problemer

Uværet Berit skapte få store problemer og gjorde mindre skader enn ventet natt til lørdag.

Begge hovedredningssentralene melder om en rolig natt. – Folk har tatt sine forholdsregler fordi varselet har vært så godt, sier vakthavende redningsleder Erling Herstad ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Det verste været kan være over for denne gang, men vannstanden vil fortsatt være høy.

– Lavtrykket som natt til lørdag lå over Lofoten, har beveget seg østover og er blitt svekket, melder Meteorologisk institutt lørdag

– Lørdag ettermiddag ventes ekstrem høy vannstand i Vesterålen, Troms og kyst- og fjordstrøkene i Finnmark, 60-90 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen, på grunn av lavt lufttrykk kombinert med høyt astronomisk tidevann, varsler meteorologene.

Værøy isolert

Stormen har vært kraftigst i Nord-Trøndelag og langs deler av kysten av Nordland, mens uvanlig høy flo har slått alle tidligere rekorder lenger nord, blant annet i Bodø, Kabelvåg og Harstad.

På Værøy helt sør i Lofoten er de 750 innbyggerne isolert og uten strøm. Øya er både uten helikopter- og ferjeforbindelse.

Hydraulikken på ferjeleiet er ødelagt, slik at ferja ikke kan legge til. Landingsplattformen for helikoptre er ødelagt, og det er store skader på bygningene på lufthavna.

– Vi er helt isolert, sier ordfører Harald Adolfsen til Lofotposten. Han regner imidlertid med at ferjeforbindelsen kan være i gang igjen fra mandag.

E10 vasket bort

I Mortsund i Vestvågøy ble seks rorbuer knust til pinneved av stormen. I Henningsvær blåste en handikapbil på havet. I Kabelvåg slo ei stor bølge inn stuevinduet på et hus og fylte huset med vann. På samme sted ble et lite fjøs med noen høner skylt på havet.

En rekke veier er stengt i Lofoten, blant annet E10, der en strekning er vasket bort ved Hamnøy i Moskenes, helt ytterst i Lofoten.

– Ved 5-tiden natt til lørdag ble det sendt ut en brøytebil for å rydde veien for stein, forteller operasjonslederen i Midtre Hålogaland politidistrikt.

Bodø ble ikke rammet hardt av stormen, men byen kan notere en ny vannstandsrekord. Den nye rekorden etter nattens stormflo er på 410 centimeter over normalvannstand. Det er 32 år siden sist vannet var i nærheten av like høyt, den forrige rekorden fra 1979 var på 404 centimeter, ifølge Avisa Nordland.

Strømproblemer

I Trøndelag og i deler av Helgeland ble strømmen borte flere steder.

– Strømmen falt lørdag ut på både indre og ytre Helgeland. Hele Vega og deler av Sømna, Sandnessjøen og Dønna er også uten strøm, sier nettsjef Frode Valle i Helgelands kraft til Brønnøysunds Avis.

Ved 22.30-tiden fredag kveld blåste en ekspressbuss av veien i Romarheimsdalen på E39 i Hordaland. De to passasjerene og sjåføren kom uskadd fra hendelsen.

Siste fra Trøndelag