NRK Meny
Normal

Sterk trio på ferde

Arve Tellefsen trener daglig. Det er en 79-åring i god form som i disse dager turnerer Trøndelag. To sterke musikalske medspillere er med på ferden, Kjetil Bjerkestrand og Håvard Gimse.

Tellefsen & co

De improviserer både fra scenen og i det daglige valg av repertoar. En sterk trio er på turné, og mandag kveld spiller Håvard Gimse (t.v.), Arve Tellefsen og Kjetil Bjerkestrand i Steinkjer.

Foto: J. Haudemann-Andersen / NRK

– Dersom Ole Bull levde i vår tid, ville han garantert ha spilt el-fiolin! Arve Tellefsen humrer, men er skråsikker og forteller at Bull var just en sånn type som omfavnet det nye og moderne. Tellefsen har selv anskaffet seg ei fele som trenger stikkontakt, og synes det låter bra - men annerledes. Så spørs det om publikum i Steinkjer mandag kveld får både elektrisk fele og Guarnerius på billetten.

Tellefesen reflekterer ikke så mye over å være født for snart 80 år siden.

– Jeg er glad at jeg i det hele tatt er født! Men jeg må innrømme at det ikke er helt det samme å turnere nå som for noen år siden.

– Hvilekonserter fins ikke

Arve Tellefsen sier det kan være slitsomt å det være på farten i fjorten dager.

– Å reise til et nytt sted hver dag hvor vi sjekker inn på stadig nye hoteller er mer slitsomt enn før. Vi må dessuten opp tidlig om morran, og skal være på topp under konserten. Løpet er tøffere nå enn i yngre dager, og det er jo ikke noe som heter "hvilekonsert" heller. Før i tida kunne vi dessuten ta en øl etter konserten, men det gjør jeg ikke lenger, sier Tellefsen.

– Å spille for folk er det beste

Så kan man spørre om det ikke er på tide å droppe turneer. Men det er heller ingen god løsning, sier fiolinisten som har spilt i konserthus verden over.

– Jeg er for glad i å spille, ikke minst for folk. Det inspirerer meg, og når jeg må yte mitt beste blir jeg også bedre til å spille, sier Tellefsen. Det er rådet han også gir elever han har på Musikkhøgskolen, at de må komme seg ut å spille for folk! Som Nils-Arne Eggen har sagt til så mange fotballspillere; spillerne blir bedre av å spille kamper, det er den beste treninga.

Arve Tellefsen

- Jeg spiller helst for folk, det inspirerer meg mest. Arve Tellefsen blir 80 år i desember, og trener daglig for å holde helse og form ved like.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Improviserer seg fram

Publikum får oppleve en moden musiker, som sammen med sine medspillere gir musikalske opplevelser på tvers av sjangere. Bjerkestrand og Gimse forteller at improvisasjonen gjør seg gjeldende både fra scenen og i valget av repertoar.