NRK Meny
Normal

Stenger dørene for russen

Russen må kaste klærne dersom de vil inn på utestedene i russetiden.

Russ ingen adgang

Flere utesteder vil ikke ha russ som gjester så lenge de går i russeklær.

Foto: Jan Rye Ravnestad / NRK

Russen er ikke populære gjester for utestedene. I mai måned kan russen bare glemme å komme inn på flere utesteder rundt om i landet.

– Russ i russeklær tar vi ikke imot. Ut ifra erfaring tør vi ikke slippe inn russen, sier Jan-Tore Fladvad, daglig leder for Barmuda og leder for NHO Reiseliv i Midt-Norge.

Han har vært involvert i flere utesteder i Oslo og Trondheim. Erfaringen med russebråk og hærverk har ført til en konsekvent politikk om å stenge ut russen fra skjenkestedene.

Russ har ingen adgang

Dette skiltet møter russen når de vil inn

Foto: Jan Rye Ravnestad / NRK

Må kaste russeklærne

Det er varmt i solveggen på uteplassene på Solsiden i Trondheim. Ved bordene på Barmuda sitter folk og koser seg med mat og en halvliter. Fra grillen kommer de deiligste dufter. Denne kosen får ikke russen ta del i. I hvert fall ikke så lenge russeklærne er på.

– Dersom de har på seg vanlige klær kan de få komme inn. Etter klokken 22 skrur vi opp aldersgrensen så russen ikke har adgang. Det er få som har måttet gå om igjen skolen så mange ganger at de er russ i så høy alder, sier Flatvad til NRK.

Vannpistol med sprit

Utestedene som skyr russen, hevder ungdommene er en lite attraktiv kundegruppe som kan føre til mye bråk og ødelagt inventar.

– Det er gruppe med smal økonomi som drikker mye i forholdt til hvor mye penger de har. Det fører til at de ikke handler så mye i baren, men heller har med seg drikkevarer, forteller Flatvad.

Han forteller at russen er kreativ når de vil smugle med seg med alkohol inn på utestedene. Det betyr trøbbel med skjenkemyndighetene.

– De kan ha sprit på vannpistoler, i colaen eller i røret på flagget. Vi mister skjenkebevillingen i minst tre uker dersom dette skulle bli oppdaget av skjenkekontrollen, sier Flatvad.

– Vi har andre steder å feste

Russepresident Martin Stene

Russepresident Martin Stene

Foto: NRK

Russepresident Martin Stene er klar over at flere utesteder ikke vil ha russen som sine gjester.

– Det er til en viss grad greit at vi ikke får komme inn i russeklær. Jeg kan jo forstå dem dersom de mister andre gjester på grunn av oss, sier Stene til NRK.

Russepresidenten sier han ikke kjenner til russens måter å smugle med seg drikkevarer inn på skjenkestedene på.

– Det er en kjent sak at russen tar med seg drikke når de skal ut, men at de smugler med seg alkohol inn på utestedene har jeg ikke hørt om, sier han.

Henger ikke med hodet

Russen henger ikke med hodet selv om de ikke får komme inn på Barmuda og andre utesteder så lenge de har på seg russeklærne.

– Vi har egne fester på russesteder. Da får vi jo vært på fest likevel, sier Stene til NRK.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.