Hopp til innhold

Stem på Årets trønder

Fem kandidater til Årets trønder 2015 er presentert. Nå er det opp til deg å stemme fram vinneren.

Årets trønder 2015

Én av disse fem vil bli stemt fram av dere til å bli Årets trønder 2015.

Foto: Kollasj

Tina Marie Asphaug, Kåre Ingebrigtsen, John Helge Inderdal, Marit Bjørgen eller Fatima Almanea?

Fem kandidater som alle kan få hedersprisen:

Stem på hvem du mener bør bli Årets trønder 2015 her:

SMS-avstemming:

Kodeord for SMS til 1987: tr (send tr kandidatnummer til 1987)

Kun 1 stemme pr kandidat pr dag.

Du kan stemme på kandidatene frem til midnatt søndag 3. januar. Kandidaten som får flest stemmer vinner. Årets trønder 2015 offentliggjøres fredag 8. januar 2016.

Hvem mener du fortjener hedersprisen aller mest?

Tina Marie Asphaug er kandidat til Årets trønder

– Det er stort å bli nominert til Årets trønder. Det har ikke sunket inn helt ennå, sier Tina Marie Asphaug, som har hatt et hektisk år i bistandsorganisasjonen Amadia.

Foto: Dan Ågren / Adresseavisen
Kandidat 1: Tina Marie Asphaug

Helt siden hun var liten har Tina Marie Asphaug sagt at hun skulle redde verden. Hun leder Amadia International som hun stiftet i 2011. Det startet som et lite strikkeprosjekt, rettet mot barnehjem i Russland, men har vokst til en bistandsorganisasjon med rundt 60 medarbeidere og en rekke internasjonale prosjekter, blant annet i Uganda, Ukraina og Russland. De jobber med seksuelle overgrep, både forebyggende og rehabilitering. I sommer og høst bidro flere fra organisasjonen med å hjelpe flyktningene på strendene i Hellas og grenseområdet mellom Kroatia og Serbia.

– Jeg lært mest om hvor utrolig sterke folk kan være og hvilken drivkraft de har. Det er helt fantastisk, fortalte Asphaug i sofaen hjemme i Stadsbygd da NRK og Adresseavisen var på besøk nylig.

Kåre Ingebrigtsen på treningsfeltet til RBK

– Det er stort å bli nominert til Årets trønder. Og det viser jo også den fotballinteressen i Trondheim og regionen og hva det betyr. Resultatene våre merkes på humøret til trønderne, at de har vært i vært i dårlig humør noen år, men at det er er på bedringens vei, sier Kåre Ingebrigtsen.

Foto: Jens Petter Søraa / Adresseavisen
Kandidat 2: Kåre Ingebrigtsen

I fjor sommer overtok han treneransvaret i Rosenborg, og i sitt første hele år som RBK-trener hanket Kåre Ingebrigtsen inn både serie- og cupmesterskap – «The Double», og Rosenborg kvalifiserte seg til Europaligaen.

– Vi har skaffet oss den ultimate utfordringen i Norge med at vi har mulighet til å bli seriemester to år på rad, og vi har sjanser til å komme oss inn i Champions League. Det store målet vårt er å stå her på høsten, om det er 2016, 2017 eller 2018, å høre Champions League-hymnen igjen. Vi vil ha besøk av Real Madrid og Barcelona og de lagene der. Det skal vi. Så spørs det bare når vi får det til – og hvem som er trener, fortalte Kåre Ingebrigtsen.

John Helge Inderdal

– Det var overraskende å bli nominert, og en stor ære å bli trekt frem på den måten der i Trøndelag. Det at det blir sett det en gjør betyr utrolig mye. Men jeg har ingen forventinger om å vinne prisen, sier John Helge Inderdal. Gründeren satser friskt i fjellbygda Lierne, med både nytt bakeri - Drømmebakeriet - og oppdrett av fjellrøye.

Foto: Håvard Zeiner / NRK
Kandidat 3: John Helge Inderdal

Det så mørkt ut for fjellbygda Lierne da Orkla i fjor varslet at de ville avvikle driften ved Lierne Bakeri. Inderdal bygde opp bakeriet til en industrigigant med 125 ansatte og over 100 millioner i omsetning i toppåret 2011. Samme år solgte han bakeriet til Rieber & Søn for 132 millioner kroner. I 2013 ble Rieber solgt til Orkla, og i mai i fjor var det klart at produksjonen skulle flyttes til Stranda på Sunnmøre. Nå har Inderdals nye satsing gitt nytt håp i bygda. I januar starter han opp Drømmebakeriet, og i løpet av våren begynner oppbyggingen av et oppdrettsanlegg for fjellrøye.

– Jeg fikk pengene mine, og har ingen å skylde på. Men jeg bryr meg om Lierne-samfunnet. Det er viktig at det er lys i vinduet hos naboen. Skal vi ha det bra, må naboen ha det bra. Når jeg klarer å sette opp alle mine følelser for det, sammen med min glede over å skape ting, så var veien kort til dette, sa 59-åringen.

Marit Bjørgen på Lillehammer

Et nytt sterkt år: Marit Bjørgen, her under verdenscupen på Lillehammer tidligere i desember, er blant dem som er nominert til Årets trønder-prisen.

Foto: Birger Løfaldli / Adresseavisen
Kandidat 4: Marit Bjørgen

Rognes-løperen var nok en gang vært en av verdens beste vinteridrettsutøvere med å vinne Tour de Ski for første gang og to gullmedaljer i VM. I løpet av året har hun også engasjert seg sterkt i jobben som VM-ambassadør for Trondheim, hun har jobbet for å få folk i fysisk aktivitet, og hun har engasjert seg i en kampanje for gjenbruk av idrettsutstyr.

– Det er helt naturlig for meg å være engasjert i det som interesserer meg, og det vil jeg fortsette med. Jeg brenner for fysisk aktivitet og det å gi barn muligheter til å drive med idrett. Noen har lyst til å bli verdensmestere, og andre vil bare ha det gøy med aktiviteten, fortalte Bjørgen

Fatima Almanea omringet av pressen

: – Jeg ble veldig overrasket over å bli nominert til Årets trønder, det er en kjempefin anerkjennelse. Det ligger jo en del prestisje i det, så jeg er ganske stolt, ler Fatima Almanea.

Foto: Leif Arne Holme / Adresseavisen
Kandidat 5: Fatima Almanea

Verdalingen ble landskjent etter blogginnlegget hvor hun tok et oppgjør med Hans Rotmos uttalelser rundt islam. Almanea fikk mye støtte for innlegget, men opplevde også å bli hetset på nettet. I høst ble hun kumulert inn i kommunestyret for Arbeiderpartiet i Verdal og nå studerer hun jus som fjernstudent ved Universitetet i Tromsø.

– Jeg ble tatt på senga og hadde ikke forventet at det skulle bli så mye medieoppmerksomhet som det ble. Men samtidig fikk jeg en mulighet til å mene noe og til å representere noen ting. Og den muligheten føler jeg at jeg har forvaltet etter beste evne. Jeg har fått lov til å si det jeg har ønsket og det har jeg satt pris på, forteller 20-åringen om tida etter blogginnlegget.