Mot friskmelding av Steinkjervassdraget

Siden 1980-tallet har lakseparasitten gyro herjet i vassdraget, men de siste fire årene er den ikke blitt påvist.

Steinkjervassdraget

Etter omfattende behandling ser det ut til at Steinkjervassdraget kan friskmeldes. De siste prøvene skal tas i august.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

Kjetil Skår ved Veterinærinstituttet har jobbet for å få vassdraget parasittfritt i 30 år. Det er fem år siden Gyrodactylus salaris sist ble påvist i Steinkjervassdraget.

– Vi er veldig nær friskmelding, sier Kjetil Skår, seniorrådgiver ved veterinærinstituttet.

– Komplisert vassdrag

– Det er et komplisert vassdrag. Det ser ikke slik ut, men det har vært vanskelig å bli kvitt parasitten i Steinkjervassdraget, sier Skår.

Mattilsynet krever et visst antall prøver tatt over en periode på fem år for å friskmelde et vassdrag permanent for lakseparasitten gyro.

På målstreken

– Vi har aldri vært så nær før. Det er fem år siden siste behandling, og vi er nå på målstreken, sier fiskeforvalter Anton Rikstad i Nord-Trøndelag.

Siden 80-tallet har Steinkjervassdraget slitt med lakseparasitten gyro. Vassdraget har flere ganger blitt behandlet med både aluminium og Rotenon, om alt går etter planen kan en snart igjen fiske i vassdraget. Det som gjenstår er prøvene som skal tas i løpet av august.

– Vi har 150 prøver igjen å ta av lakseyngel. De skal vi ta i august og forutsatt at de er frisk, så blir det friskmelding i løpet av høsten, sier Rikstad.

Feirer med konjakk

Det kan føles farlig å feire for tidlig, men Skår ved veterinærinstituttet, har i hvert fall planen klar.

– Jeg har tatt en konjakk hver gang vi har tatt prøver og ikke funnet gyro på fisken. Jeg skal ta en konjakk til, så håper jeg det blir en fest og kan feire at vi kan fiske i mange år framover i elvene. Det er flotte vassdrag, sier Skår.