Steinkjermann frikjent for drap

Steinkjermannen er frikjent for drap på samboeren, men retten skjerper straffen for mishandling

Hovretten i Sundsvall

Den 49 år gamle steinkjermannen på vei inn i ankesaken i Sundsvall.

Foto: Marcus Frånberg / Sveriges Radio

Den 49 år gamle mannen fra Steinkjer ble i dag frikjent for uaktsomt drap, men Hovrätten for Nedre Norrland mener 49-åringen må straffes strengere for mishandling.

Mannen fikk i dag dommen på 3 år og fire måneder. Det er er elleve måneder lengre enn dommen fra i fjor. 49-åringen må sone 2 år og fem måneder i fengsel etter at tre måneder er sonet i varetekt.

– Jeg er ikke fornøyd med resultatet og jeg ser retten ikke har vurdert bevisene på samme måte som oss. Det er retten som avkjør til slutt, sier aktor Stig Andersson til NRK.

Frikjent for drap

Mannen ble i april i fjor dømt til halvannet års fengsel for mishandling, men han ble ble frikjent for ha forvoldt sin 31 år gamle samboers død.

Steinkjermannen satt 11 måneder i varetekt i påvente av saken, dermed har han sonet ferdig straffen fra tingretten i Østersund.

Aud Jorun Rønning ble funnet død i en campinghytte i Østersund i 2007. Politiet trodde først hun var død som følge av sykdom, men obduksjonsrapporten viser at kvinnen døde av en overdose medikamenter. I tillegg hadde hun store skader i underlivet.

– Jeg mener det er bevist at tiltalte forgiftet Ann Jorun Rønning i tillegg til skadene i underlivet, men retten deler ikke mitt syn. Jeg mener vi kan sette likhetstegn mellom tilfellet i Østersund og tidligere dommer fra Norge, sier Andersson til NRK.

Vurderer anke

Mannens forsvarer John Christian Elden sier han er lettet over at steinkjermannen er frikjent for drap.

– Min klient er lettet over at det nok en gang er lagt til grunn at hun ikke er drept, og at det heller ikke ble funnet erstatningsansvar, sier han til NRK.

Elden sier han vurderer å anke straffeutmålingen inn for svensk høyesterrett.

– Straffen har blitt skjerpet med elleve måneder i forhold til dommen fra tingretten. Samtidig slår retten fast at min klient ikke har dopet avdøde og han er heller ikke ansvarlig for alle skadene på henne, så jeg mener straffen for mishandling er for strengt utmålt sier Elden.

Ville ha minst fem år

Aktor Stig Andersson la ned påstand om fem års fengsel for 49-åringen, men ble ikke hørt i tingretten.

Den svenske påtalemyndigheten anket da dommen til Hovrätten (tilsvarer norsk lagmannsrett) i Sundsvall.

– I denne saken er det summen av de samlede bevisene som jeg mener bør tale for at dette var legemsbeskadelse med døden til følge, sa Andersson til NRK da dommen falt i april.

Sitter i varetekt

Theo Dretvik

Theo Dretvik

Foto: Frank Almås / NRK

Steinkjermannen sitter for tiden varetektfengslet siktet for å ha skadet enda en kvinne i underlivet. Kvinnen i 40-årene skal være operert flere ganger i underlivet, men har selv forklart at skadene skyldes et uhell. Det er helsepersonell som var varslet politiet om skadene hennes.

49-åringen nekter for mishandlingen og sier han regjorde soverommet grundig fordi han fryktet smittefare etter komplikasjonene kvinnen fikk på sykehus i etterkant.

I etterforskningen av dette siste mulige overgrepet har politiet fått bekreftet at 49-åringen har invitert ytterligere en kvinne hjem til seg.

– Vi frykter dette er starten på en ny mishandling. 49-åringen har et modus som er helt spesielt i Norge, og derfor frykter vi han skal forgripe seg på ny, understreker politiadvokat ved Nord- Trøndelag politidistrikt Theo Dretvik.

Dømt for lignende forhold

Mannen er tidligere dømt to ganger for å ha mishandlet kvinner i underlivet.

I 2004 ble han dømt til fengsel i to år og seks måneder for å ha påført en kvinne i Nord-Trøndelag alvorlige skader i underlivet med en tapetkniv.

I 2010 ble han dømt til halvannet års fengsel for grov mishandling i Sverige. Tre år tidligere ble hans daværende kjæreste, en 31 år gammel kvinne fra Malvik, funnet død på en campingplass i Östersund.

Dommen ble anket til Hovrätten i Sundsvall som behandlet saken i mai.

I 2010 ble han siktet for å ha fjernet en spiral fra en kvinne. Siktelsen ble senere henlagt, men ifølge Adresseavisen ble han bøtelagt for å ha fotografert den sovende kvinnen naken.

Video Ostersund

Foreldrene til avdøde Aud Jorun Rønning har ventet lenge på en avklaring.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.