Lever på 3000 kroner i måneden

Ekteparet Yacoub får 1500 kroner hver i måneden til mat, klær og medisiner. De er ureturnerbare, statsløse asylsøkere uten rettigheter og deler skjebne med nær hundre andre i Norge.

Basem Mustafa Yacoub og Badira Yacoub

UDI mener ekteparet kan reise tilbake til Libanon, men selv sier de at de har prøvd, uten hell. I sommer prøvde Badira å gjøre slutt på livet sitt.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Basem Mustafa Yacoub og kona Badira (begge 65) er opprinnelig fra Palestina og har vært i Norge i ni år - papirløse, med et håp om en dag å få oppholdstillatelse. Nå er de plassert i et asylmottak i Namsos i Nord-Trøndelag. De har fått en sofa fra tolken og har funnet litt utstyr på søppelplassen. Ellers har de ingenting, utenom en stadig dårligere helse.

– Det er forferdelig. Det er som å sitte i fengsel. Vi har fått diabetes og høyt blodtrykk og tennene faller ut, sier Basem via en tolk.

Ekteparet har ikke lov til å være her, men de har heller ingen steder å reise. Tilsammen 43 ureturnerbare statsløse asylsøkere har bodd i Norge i mer enn tre år, hvor de lever nærmest utenfor samfunnet.

LES: Leger gir hemmelig helsehjelp til papirløse

Flyktet til Libanon

Krigene i 1948 og 1967 førte til at hundretusener av palestinere mistet eller forlot sine hjem. Mange reiste til ulike Gulfstater og andre land i Midtøsten. Basem og Badira søkte tilflukt i henholdsvis Libanon og Jordan.

– Noen mistet retten til å returnere til Vestbredden og Gaza. Og oppholdstillatelsen i vertslandet har krevd at de har arbeid og en garantist, sier Monica Thorud Olsen i
Politiets Utlendingsenhet.

Dersom en statsløs palestinere velger å forlate det (Gulf)landet han eller hun har oppholdstillatelse i, mister vedkommende tillatelsen sin.

– Det er svært få mennesker som er ureturnerbare. Enhver statsløs palestiner fra Gulfen har anledning til å søke om tillatelse, enten fra vertslandet eller utlandet, til å returnere. De aller, aller fleste kan returnere hjem dersom de samarbeider med politiet, sier Thorud Olsen.

LES: Store forskjeller på flyktninger og asylsøkere

Basem Mustafa Yacoub og Badira Yacoub

Basem Mustafa Yacoub og kona Badira sier situasjonen som papirløse asylsøkere gjør dem deprimerte og syke.

Foto: Kjartan Trana / NRK

UDI: – Kunne reist hjem

– Selv om de har fått endelig avslag på asylsøknaden har de rett til en mottaksplass og penger til å dekke det grunnleggende, som mat og klær. Men pengesummen er lav, sier Berit Tyldum i Utlendingsdirektoratet (UDI) i Midt-Norge.

De som får endelig avslag mister også rettigheter til helsetilbud og legehjelp, men har ifølge UDI fortsatt rett til øyeblikkelig helsehjelp.

Tyldum sier en god del av de som har oversittet utreiseplikten likevel har mulighet til å returnere til sine hjemland, forutsatt at de samarbeider med UDI.

– Så mange av de som sitter i fattigdom i dårlige leiligheter i Norge kunne reist hjem?

– Ja, helt klart. Det er ikke vanskelig å forstå at de ikke vil reise hjem, men den beskyttelsen de har søkt om i Norge trenger de ikke, sier hun.

NOAS: – Noen kan ikke sendes tilbake

Basem Mustafa Yacoub sier til NRK at han og kona har forsøkt, men at de ikke får lov til å komme tilbake til Libanon - et land som også huser sju millioner andre flyktninger.

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) sier det finnes noen som ikke har fått lov til å bli i landet og som ikke kan sendes tilbake til noe land.

– Disse ureturnerbare statsløse asylsøkerne lever på utkanten av det norske samfunnet med svært begrensede rettigheter og ofte i akutt nød, skriver NOAS på sine nettsider.