NRK Meny
Normal

Selger retro-hytter over hele landet

Statskog selger unna hundrevis av hytter fra 50-tallet til en snittpris på 300.000 kroner. Mange satser på det enkle hyttelivet, uten strøm og innlagt vann.

Statskog hytte

Holmvikstua i Namdalseid er en av hyttene som drar snittprisen opp. Prisantydningen var 490.000 kroner, men budvinneren måtte gi 805.000 kroner.

Foto: Boli

Hyttene har hittil har vært på langtidsleie og åremål, og mange skal fortsatt leies ut. Men nå har Statskog bestemt at hundrevis av disse selges. 55 hytter, koier, vokterboliger og andre bygninger er allerede solgt, 30 av dem i Midt-Norge og 25 i Sør-Norge.

Konsulent ved Statskog i Steinkjer, Morten Aasheim, tror det hovedsakelig er eiendommen folk er ute etter, og at de enten river eller foretar en «ekstrem oppussing».

– Men sett med dagens øyne vil det bli et enkelt hytteliv uansett. Alle bygningene ligger langt unna strøm og vannanlegg, så det må bli en hytte med stearinlys og solcellepanel. For mange er vel det retro nok, ler han.

LES: Landets største hytteeier selger eiendommer

Snittpris på 300.000 kroner

Morten Aasheim i Statskog.

– Vi har 150 husvær i vårt distrikt, og 100 av dem skal vi fortsatt eie, sier Morten Aasheim i Statskog som svar på NJFFs kritikk.

Foto: Privat / NRK
Statskog hytte

De fleste bygningene er ikke modernisert siden de ble oppført.

Foto: Boli

Statskog eier over tusen hytter, koier, vokterboliger og andre bygninger i skog og mark. De fleste har vært skogsarbeiderboliger, men endringer i skogbruket gjør at bygningene ikke behøves lenger.

De fleste hyttene er fra 1950-tallet og har en enkel standard. Så er da heller ikke snittprisen på de som hittil er solgt høyere enn 300.000 kroner, ifølge nationen.no.

– Dette er enkle hytter i et prisleie som gjør dem interessante for folk med vanlige inntekter. Det er ikke mange av hyttene som ligger sentralt til. Til gjengjeld ligger de ofte i nærheten av store fjell- og skogsområder, med gode muligheter for bærsanking og turgåing, jakt og fiske, sier prosjektleder i Statskog, Mads Unneberg i en pressemelding.

Til Nationen forteller Unneberg om svært stor interesse fra kjøpere som vil satse på det helt enkle hyttelivet, uten strøm og innlagt vann.

LES: Derfor elsker vi hyttelivet

– Beliggenheten avgjør

Konsulent ved Statskog i Steinkjer, Morten Aasheim, forteller at de hadde mange flere husvære i Nord-Trøndelag enn de hadde bruk for. Mange var ikke i bruk i det hele tatt og begynte å forfalle.

– Nå har vi solgt 30 hus. Fire er solgt til fjellstyrer, ett til en seterbruker, to til reindriftseiere og resten til private.

Det har vært stor rift om noen av eiendommene, og det er beliggenheten som avgjør hvor ettertraktet de er.

– Hvis de ligger litt åpent til og nært vann, er det flere interesserte. Jo lengre fra vei og jo mer skog det er rundt, jo færre interesserte er det.

Selv om prisene er lave, innrømmer Aasheim at den tekniske kvaliteten på bygningene ikke står i forhold til prisen.

– Dette er hus som er bygget mellom 1940 og 1960 og de er ikke vesentlig modernisert.

LES: – Ikke del hytte

NJFF er skeptiske

– Dette er hytter som har tilhørt allmennheten og vi er i utgangspunktet kritisk til at de privatiseres, sa Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) til NRK i juli.

Han håper at salget ikke fratar vanlige jegere og fiskere muligheten til å bruke hyttene.

– Vi i NJFF vil gjerne at disse eiendommene kan selges til lokale jeger- og fiskerforbund, turistforeningen eller andre som kan forvalte dem for allmennheten, sa Farstad.

– De har jo vært tilgjengelig for allmennheten, men det er ingen som har villet leie dem, sier Morten Aasheim i Statskog.

Han forsikrer at de vil beholde hyttene som folk er interessert i å leie, og tror ikke NJFF har satt seg godt nok inn i saken.

– De reagerer på refleks. Her i Nord-Trøndelag begynte vi salget i 2009, og har ikke fått reaksjoner fra NJFF lokalt, sier Aasheim.

Statskog hytte

Ikke vanskelig å få retro-følelsen i Statskogs hytter.

Foto: Boli

Skal fortsatt leie ut hytter

Mads Unneberg i Statskog understreket overfor NRK i juli at jegere, fiskere og andre naturelskere fortsatt vil kunne leie hytter av Statskog.

– Jegere og fiskere skal fortsatt kunne leie hytter av Statskog, det er viktig for oss å fortsette med det. Hvem som helst skal kunne leie disse hyttene. Vi har også flere åpne koier hvor hvem som helst kan overnatte gratis og slik skal det fortsatt være, sa han.

Eiendomssalget vil foregå over tre år, til og med 2015. Noen av eiendommene vil Statskog selge selv, men de fleste selges via megler og finn.no.