Hopp til innhold

Statlig støtte holder liv i nærbutikken

Siden 1995 har det statlige Merkur-programmet sørget for å holde på en hjørnestein i mange av de minste bygdene i Norge, nemlig nærbutikken. På Kongsmoen i Høylandet kommune lever fortsatt nærbutikken i beste velgående.

Janne Lona

Janne Lona driver Coop-butikken på Kongsmoen.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen/NRK

Med et nasjonalt budsjett på 50 millioner kroner, blir også små bygdebutikker litt mer enn bare en kolonialhandel.

Sosialt møtested

Flere hundre nærbutikker på norske bygder får et statlig tilskudd hvert år. Merkur-programmet har ført til at kolonialen på bygda også er blitt et viktig sosialt møtested, også i bygda Kongsmoen i Høylandet kommune.

– Ja, uten støtte fra Merkur-programmet, hadde det vel ikke vært noen butikk på Kongsmoen, sier daglig leder for Coop-butikken, Janne Lona.

Coop Kongsmoen

Astrid Aune på vei til butikken på Kongsmoen med trillebagen sin.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen/NRK

Hennes butikk mottok i fjor 73.000 kroner fra det statlige programmet. Det setter både hun og kunde Astrid Aune pris på.

– Butikken betyr veldig mye for oss. Vi har jo kaffebord og strikkekaffe hver onsdag med ti personer. Det er mye i ei så lita bygd. I dag skal jeg handle dagligvarer og hente medisin her, sier Aune.

Har investert

Janne Lona sier de nettopp har investert i butikken på Kongsmoen.

– Vi har kjøpt ny kassadisk, ny tv og bord og stoler til kafeen. Vi tilbyr veldig mye til kundene våre, og er det noe vi ikke har, kjører vi for å hente det på Høylandet. Men det er også dem som nesten aldri er innom oss, forteller Lona.

Likevel merker hun at mange i bygda velger å handle andre steder. Som på Høylandet, Foldereid eller i Namsos.

– Men så har vi småbarnsfamiliene, og de handler jo mye, sier butikksjefen på Kongsmoen.

18 fikk støtte

Inge Ryan

Inge Ryan er fylkesmann i Nord-Trøndelag.

Foto: Erik Waatland

18 trønderske nærbutikker fikk i fjor økonomisk støtte på til sammen 3,7 millioner kroner gjennom statens Merkur-program. Der er fylkesmann Inge Ryan i Nord-Trøndelag styreleder. I løpet av over 20 år har altså staten gitt behovsprøvd støtte til flere hundre norske nærbutikker.

– Vi kan ikke ta ansvar for at folk velger å flytte til byene, men vi kan ta ansvar for at dem som vil bo på landsbygda skal ha et godt tilbud slik at de får handlet dagligvarer og få en sosial møteplass, sier Ryan.

Han håper støtteordningen fortsetter også i årene som kommer.

– I ei tid hvor det er skåret ned på midlene til distriktspolitikken, så har Merkur-programmet fått beholden pengene sine, sier han til NRK.