Hopp til innhold

Anleggsarbeidet er startet opp igjen etter skredet

Statens vegvesen utsetter ikke arbeidet med ny E39 etter skredet i Heim kommune i Trøndelag.

En mann fra politiets krimtekniske avdeling iført gul vest merket politi. Til venstre i bildet en representant fra ulykkesgruppen til Statens vegvesen. Han er iført oransje klær og står ved siden av et apparat sim brukes til 3d-scanning. I bildet sees også menn iført oransje klær merket Mesta. Alle står på en midlertidig stengt E39.

OVER VEGEN: Skredet gikk over E39 i Valsøyfjord i Heim kommune. Bildet ble tatt i helga.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

– Geoteknikere har gått gjennom hele anleggsområdet lørdag og søndag, og mener det er trygt å starte opp igjen, sier Ove Nesje, prosjektdirektør i Statens vegvesen, mandag formiddag.

Statens vegvesen opprettet kriseledelse etter skredet i Heim kommune fredag.

Dagen etter bekreftet de at det kan være en sammenheng mellom byggingen av ny E39 og skredet.

Les også Sønn til avdøde i avhør: – Voldsomt traumatisk

Valsøyfjord skred

Det ble opprettet en ekstern ekspertgruppe, som består av uavhengige fagfolk med geoteknisk spisskompetanse og annen relevant fagkunnskap.

– Trygt å starte opp

Totalentreprenøren Bertelsen & Garpestad jobber med å sikre selve rasstedet etter at politiet åpnet området for entreprenøren lørdag ettermiddag.

– Dette er viktig for å unngå at det går ytterligere ras ved væromslag. Det er meldt fint og tørt vær hele uka, men vi må gjøre sikringstiltak før det kommer mer nedbør, sier Nesje.

Skredet gikk fra stedet der ny veg bygges. Det hadde en lengde på om lag 200 meter før det gikk over dagens E39 og endte i fjæra.

En person fra ulykkesgruppen til Statens vegvesen og en fra politiets krimtekniske avdeling står på en vei og kikker opp mot et jordskred hvor et hus er tatt av skredet. Huset er helt ødelagt. I bakgrunnen ser vi det som etter hvert skal bli ny E39. I mellom mennene står et apparat som skal 3d-scanne området. Mannen fra Vegvesenet er iført en oransje jakke med skriften ulykkesgruppe på ryggen. Krimtekniker i gul vest merket politi.

En person fra ulykkesgruppen til Statens vegvesen og en fra politiets krimtekniske avdeling ser opp mot skredområdet. I bakgrunnen ser vi det som etter hvert skal bli ny E39.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Starter redusert

Arbeidet startet noe redusert. Mandag var 30 maskiner i arbeid.

I løpet av uka er planen at anlegget skal være tilbake i normal drift.

Strekningen Betna-Hestnes er 12,8 kilometer lang. Det er bygd seks-sju kilometer anleggsveg på strekningen for å få fram maskiner og starte arbeidet med flere betongkonstruksjoner.

Det ble jobbet med en anleggsveg da raset gikk. Statens vegvesen tror det er stor sannsynlighet for at gravearbeidet utløste skredet.

Les også Ordføreren: – Hun prøvde å verne barnet mot raset

Omkomne Bjørg Hendset (85) i Valsøyfjord-skredet

Sterkt inntrykk

Prosjektleder Oddvar Hamre i Bertelsen & Garpestad sier ulykken har gjort sterkt inntrykk på de ansatte.

Entreprenøren hadde 70 mann på arbeid da ulykken inntraff. Totalt er det 140 personer som er engasjert i prosjektet – fordelt på to skift.

– Våre tanker går til familie og venner av den 85 år gamle kvinnen som døde. Vi tenker også på bygdesamfunnet som er sterkt berørt av ulykken, sier Hamre.

Et bolighus ble delvis knust av jordmassene, og en person omkom.

Seks personer ble sendt til sykehus – deriblant toåringen som ble reddet ut.

Dronebilde av skredområde i Valsøyfjord i Heim kommune.

Dronebilde av skredområde i Valsøyfjord i Heim kommune.

Foto: Bertelsen & Garpestad AS