Hopp til innhold

Leila ble sendt ut av landet: Norge er dømt for brudd på torturbestemmelsene

Leila Bayat er lykkelig over at mange års kamp er slutt. Hun ble sendt ut av landet og pisket i Iran. I en unik dom er den norske staten dømt for brudd på torturbestemmelsene.

Leila Bayat

LETTET: Mange års kamp for å bli trodd er over. Leila Bayat skulle aldri blitt sendt ut av landet og til hjemlandet der hun ble dømt til 80 piskeslag. Nå er den norske stat dømt for brudd på menneskerettighetene.

Foto: Eivind Aabakken

– Nå kan jeg endelig senke skuldrene, sier Leila Bayat som bor i Steinkjer i Trøndelag.

Borgarting lagmannsrett slår fast at utsendelsen av henne for tre år siden var feil. Hun ble sendt fra Norge til Iran der hun ble dømt til 80 piskeslag. Den norske stat anker ikke avgjørelsen.

– Jeg er fornøyd. Det har vært ti vanskelige år med mye usikkerhet og frykt. Det var ikke lett, sier Leila Bayat.

Alvorlig

I 2009 søkte Leila Bayat om asyl i Norge. Hun fortalte at hun var dømt til 80 piskeslag i Iran for å ha drukket alkohol.

Men Leila Bayat ble ikke trodd av norske utlendingsmyndigheter. De mente rettsdokumentene fra Iran var falske. Hun måtte reise fra sønnen og samboeren i Steinkjer. 8. mars 2017 ble hun tvangsreturnert til Iran.

– Det er meget alvorlig for den norske staten når en domstol sier at den har brutt torturbestemmelsen, sier forsvarer for Leila Bayat, Runar Ugelstad til NRK.

Han sier seieren i lagmannsretten betyr mye for Leila og familien.

– Dommen er også svært viktig for alle de som kjemper tilsvarende kamper mot myndighetene. Det er ulovlig å returnere noen til risiko for umenneskelig behandling og tortur på et sviktende grunnlag, sier Ugelstad.

– Det er meget alvorlig for den norske staten når en domstol sier at den har brutt torturbestemmelsen. Hun ble dømt til 80 piskeslag, og ble pisket, sier professor i rettsvitenskap, Mads Andenæs, til Aftenposten.

Leila Bayat

PISKET: Dette bildet la Leila Bayat ut på sosiale medier. Etter utsendelsen fra Norge i mars i 2017 ble hun torturert og pisket.

Foto: Privat

Anker ikke

Staten har ikke anket dommen i Borgarting lagmannsrett, som nå er rettskraftig: Utlendingsnemndas vedtak om utsendelse er ugyldig, og staten ved Une har gjennom utsendelsen krenket Menneskerettighetskonvensjonen artikkel 3 og Grunnlovens § 93:

«Ingen må bli utsatt for tortur eller for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.»

Bayat kom tilbake til Norge 13. oktober 2017, og fikk senere midlertidig opphold her i landet. Saken vakte sterke reaksjoner etter at hun viste fram merkene på ryggen fra piskeslagene.

Bayat stevnet Staten, ved Utlendingsnemnda, for retten for brudd på menneskerettighetene. Først fikk Staten medhold på alle punkter i Oslo tingrett. Men Borgarting lagmannsrett var en annen oppfatning i ankesaken. De mente Staten brøt menneskerettighetene og torturforbudet både i Grunnloven og i Den europeiske menneskerettskonvensjon.

Dommer er rettskraftig

Nå er altså denne dommen rettskraftig, og Leila Bayat har vunnet fram på alle punkter i sin kamp mot Staten etter tvangsutsendelsen til Iran.

Ifølge Aftenposten mener Borgarting lagmannsret at de sentrale spørsmål i saken var om kvinnen ble dømt til pisking av iransk domstol i 2007, og om denne straffen ble gjennomført etter at hun i 2017 ble tvangsreturnert fra Norge til Iran.

«Lagmannsrettens konklusjon er at det er overveiende sannsynlig at dommen fra 2007 er reell, og at straffen på 80 piskeslag ble gjennomført 19. september 2017.»

Lagmannsretten mener alle vedtakene om avslag på asyl og utvisning, bygger feilaktig på at kvinnen ikke var dømt til pisking i 2007, og er ugyldige.

«Dersom Une korrekt hadde lagt dommen til grunn, er det klart at A ville hatt behov for beskyttelse og krav på asyl. Det ville heller ikke vært anledning til å utvise henne».

Retten kritiserer også Utlendingsnemnda for ikke å ha vært tilstrekkelig åpen for å vurdere ny informasjon. De mener nemnda ikke foretok en tilstrekkelig samlet vurdering av dokumentene som ble fremlagt.

Leila Beyat er også tilkjent 900.000 kroner i saksomkostninger.

– Må se kritisk på saken

Jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo

Jusprofessor Mads Andenæs mener norske myndigheter må se kritisk på Utlendingsnemndas behandling av saken til Leila Bayat.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Utlendingsnemnda har sendt en kvinne til Iran som de burde vite ville bli utsatt pisking. Nemnda har feilanvendt reglene om bevisbedømmelse. Dette er en sak som aldri skulle blitt ført for domstolen, mener Mads Andenæs.

Han mener saken er dobbelt ille, i og med at hun er blitt utsatt for tortur.

– Når regjeringsadvokaten ikke ønsker å anke saken, er det sikkert veloverveid. Det er meget alvorlig for staten å tape og å få en slik fastsettelsesdom. Dette må myndighetene se kritisk på, sier han til NRK.

Avdelingsdirektør Øyvind Havnevik i Utlendingsnemnda opplyser at de tar lagmannsrettens dom til etterretning.

«En anke til Høyesterett må begrunnes i forhold som rekker utover den konkrete saken. Vi kan ikke se at det er tilfellet her», skriver han i en e-post til NRK.

Leila Bayat

SEIER: Leila Bayat er glad det hele er over. Borgarting lagmannsrett slår fast at Utlendingsnemdas vedtak om å avslå asylsøknaden hennes er ugyldig og at staten aldri skulle sendt henne tilbake til hjemlandet.

Foto: Eivind Aabakken