NRK Meny
Normal

Barn står i bilen på vei til barnehagen

Trygg Trafikk er sjokkert over hvor mye foreldre fortsatt slurver når barna skal sikres i bilen. Nå lanseres kampanjen «Trafikksikker barnehage»

Barn i barnesete

Ikke alle er like flinke som denne pappaen til å spenne fast barna i bilen. Trygg Trafikk har nylig avdekket flere tilfeller der de minste står i bilen på vei til barnehagen.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Bård Morten Johansen

Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk har vært ute og sjekket hvordan foreldre sikrer barn i bil. Fortsatt slurver for mange, mener han.

Foto: Trine Aaen / NRK

– Dette forundrer meg, med alt fokuset vi har på sikkerhet, både i hjemmet og på arbeidsplassen. I 2014 skulle vi slippe å se sånt, sier fylkesleder Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk til NRK.

LES: – Foreldrene må skjerpe seg

SE VIDEO: Se hvor galt det kan gå

Johansen sikter til ferske tilfeller hvor Trygg Trafikk har avdekket at barn står og holder seg fast i dashbordet når de kjøres til barnehagen.

Dette skjer til tross for flere store kampanjer de siste årene der sikring av barn i bil har fått stor oppmerksomhet. Nå har Trygg Trafikk gjennomført en ny undersøkelse, og observasjonene som er gjort er ikke oppløftende.

– Vi ser at små barn sitter eller står i forsetet, sitter bak uten barnesete eller sitter i eget sete med selen under armen. Vi registrerer kun de med og uten sete. Det vi si at det vi avdekker av dårlig sikring faktisk er alvorlige tilfeller, sier fylkeslederen.

LES ANBEFALINGER FRA TRYGG TRAFIKK: Slik sikrer du barna best i bilen

Verst på korte turer

Riktig

Slik skal barna sikres i bil.

Foto: Marianne Skjerven-Martinsen

Tilfeller der barn står i bilen er heldigvis ikke et utbredt problem.

– Mange gjør en god jobb, og tellingen våre viser at det blir bedre for hvert år. Men på enkelte steder oppstår det merkelige kulturer knyttet til det å sikre barn i bil. Dette ser vi ved enkelte barnehager når vi er ute å teller, sier Johansen.

Spesielt utbredt er dette på steder hvor det er kort vei til barnehagen.
Selv om man bor nært, blir dette som en falsk trygghet og regne, mener Johansen.

– De fleste uhell skjer i lav hastighet i tettbygde strøk, og ofte på korte turer. Skadene kan likevel bli store, spesielt hvis barn står foran hvor det gjerne er montert airbag.

Det største problemet på lang sikt er at foreldres likegyldige holdninger til trafikksikkerhet kan påvirke hvordan barna tenker om sikkerhet senere i livet, mener Johansen.

– Grunnlaget for barns holdinger til trafikksikkerhet legges tidlig. Dette er en dårlig forbildesituasjon, sier fylkeslederen.

LES: – Ta med bilsete til barna på ferie

LES: – Kan bety forskjell på liv og død

Lanserer «Trafikksikker barnehage»

I et forsøk på å luke bort dem som fortsatt sikrer barna for dårlig, oppfordrer Trygg Trafikk barnehagene til å engasjere foreldrene.

I hele landet lanseres nå kampanjen «Trafikksikker barnehage».

I Sør-Trøndelag er det fylkeskommunen som følger opp arbeidet økonomisk.

– De barnehagene som først blir godkjent får 10 000 kroner, et godkjent-skilt på veggen og oppfølging fra oss, sier Johansen.

Torsdag ettermiddag fikk Brøset barnehage i Trondheim, som den første i Sør-Trøndelag, et sertifikat som bevis på godt arbeid med trafikksikkerhet.

SE TV-REPORTASJEN FRA BRØSET BARNEHAGE HER:

Hør barna selv fortelle hvordan de sikrer seg.