Her går det galt i 1200 meters høyde

Det går fryktelig galt da Richard Henriksen skal bruke ei turnstang for å slenge seg ut i fritt fall fra den stupbratte fjellhylla.

Basehopper unnslapp døden så vidt da utstyret kollapset.

SE MOBILVIDEO: 1200 meter over bakken løsner boltene og turnstanga knekker sammen foran sjokkerte tilskuere. Sett fra mobil. FOTO:Trond Schliemann

– Jeg kjente umiddelbart at den røyk. Det var et vanvittig krystallklart øyeblikk. Jeg registrerte alt rundt meg, og jeg så veggen gang på gang. Jeg kjente at nå kan jeg stoppe, men jeg tok en ekstra fjerde salto. Pang. Kontroll. Av gårde. Og da var jeg home free for lengst, sier Henriksen.

Hadde jeg truffet med beina kunne det gått bra, men hadde jeg truffet med hodet hadde jeg vært ferdig.

Richard Henriksen, basehopper

Fryktet det verste

Tilbake på fjellhylla i Eikesdal i Møre og Romsdal står sjokkerte tilskuere og ser hele turnkonstruksjonen rase sammen og forvinne med Richard over fjellskrenten og over 1200 meter nedover.

– Jeg, og alle der oppe på fjellet, trodde han døde. Du skulle hørt gispet, sier Are Sende Osen som sto få meter unna da boltene løsnet.

Han er programledere for den nye serien «Normal galskap» som har premiere på NRK1 i oktober.

Are Sende Osen intervjuer de to turnerne/basehopperne.

Basehopperne Richard Henriksen og André Bach ble intervjuet av en nervøs Are Sende Osen før de skulle teste turnstanga.

Foto: Bjørn M. Øverås

– Jeg syntes det var skummelt å bare være der oppe, og det var nesten så jeg venta på at noe skulle gå galt. Og det gjorde det også på sett og vis, sier han.

Fembarnsfar og basehopper

Men fembarnsfaren unngår både bergveggen og å bli truffet av stanga og kjettingene som raser nedover i fritt fall sammen med ham.

– Det var et merkelig øyeblikk etter at jeg fikk ut fallskjermen. Da hører jeg at det rasler i metall og kjetting, og at stanga passerer noen få meter unna, og pang i bakken sekunder etterpå, sier Henriksen.

Han har vært basehopper i nesten 20 år og jobber til daglig som kirurg ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Jeg har faktisk operert flere av mine nærmeste kompiser. Det har vært fillesaker etter landingsulykker, og noen litt tøffere saker der noen har krasja i fjellveggen, sier han.

(Saken fortsetter under videovinduet)

Under innspilling av Are Osens nye serie «Normal galskap», gikk det fryktelig galt for basehopper Richard Henriksen. Turnstanga knekker idet han skal til å kaste seg utfor en 1200 meter høy fjellhylle i Eikesdal i Møre og Romsdal.

Dagsrevyens innslag om Richard Henriksen.

– Greit å vise det på tv

Richard Henriksen og kompisen André Bach er erfarne turnere og basehoppere. De skulle vise fram hobbyen sin der de kombinerer de to lidenskapene.

– De var hele tiden så opptatt av at sikkerheten sto i høysetet, og at dette ikke kunne gå galt. De sa at i det øyeblikket noe avviker fra planen, så avlyser de hele greia, sier Osen.

Men Are var ikke helt overbevist..

Are Sende Osen

Programleder Are Sende Osen fikk sjokk da han så basehopperen falle utfor skrenten.

Foto: Kimm Saatvedt / NRK

– Jeg hadde en guffen følelse i magen hele tiden. Jeg ble mer og mer engstelig.

Dette kunne virkelig gått fryktelig galt, er det ok å vise dette på tv?

– De gikk jo ikke ordentlig galt, heldigvis. Hadde en av dem dødd ville det ikke blitt noe program. Problemet er ikke det vi viser, men det de driver med, sier han.

Centimeter fra bergkanten

Henriksen sier at han umiddelbart var skuffa over at stuntet gikk i vasken, men også at han er stolt over hvordan han takla situasjonen når det hele gikk galt.

Senere får han se en video av fallet. Den viser at han bare er centimeter fra bergkanten da konstruksjonen raser sammen.

– Hadde jeg truffet med beina kunne det gått bra, men hadde jeg truffet med hodet hadde jeg vært ferdig, sier han.

– Barna kunne mista pappa

Den kvelden han ser filmen, innser han også alvoret i situasjonen.

Richard Henriksen

Richard Henriksen har selv operert noen av sine nærmeste venner etter basehopp-ulykker.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– Jeg satt sammen med de to minste barna og leste og sang for dem. Da gikk det opp for meg at stemningen i heimen kunne vært annerledes enn den var den kvelden, og at barna mine kunne vært uten en pappa. Det var tungt i flere uker, sier han.

Kommer du til å slutte med basehopping?

– Suget etter å hoppe var nok større da jeg var mindre. Samtidig er det en følelse med det som er vanskelig å beskrive. Det gir meg en vanvittig ro. Når du først har stilt deg opp, sjekka utstyret, du er klar og forholdene er fine og du gir gass, da er hodet tomt for alt annet enn den oppgaven du skal gjøre.

Du møter Richard Henriksen i første episode av serien Normal galskap på NRK 1 onsdag 17. oktober klokka 21.40.

  • SE ANNEN VIDEO fra annen vinkel:
    Under NRK opptak knakk turnbøylen sammen og intervjuobketet falt utfor et 1000 meter høyt stup