Innrømmer å ha underslått bondepenger

Den tidligere fylkessekretæren tok over 600.000 kroner av bonde- og småbrukerlagets penger for å investere i utlandet.

Ivar Hustad og Inge Staldvik

Inge Staldvik (til høyre) sammen med sin advokat Ivar Hustad i Namdal tingrett tirsdag formiddag.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Amund Sand

Politiadvokat Amund Sand er aktor i straffesaken mot Inge Staldvik.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Målet var at pengene skylle yngle, men nå er kontoen tom. Den tidligere fylkessekretæren i Nord-Trøndelag bonde- og småbrukerlag, Inge Staldvik, innrømmet underslag av 630.000 kroner da rettssaken startet mot ham i Namdal tingrett tirsdag.

59-åringen fra Skorovatn i Nord-Trøndelag har vært en kjent samfunnsaktør i Trøndelag i flere tiår, og har også vært stortingspolitiker. Han har vært medlem i bonde- og småbrukerlaget siden 1972, og har hatt verv både som leder og fylkessekretær i organisasjonen.

Utenlandske aktører

Inge Staldvik er tiltalt for grovt underslag av 630.000 kroner fra bonde- og småbrukerlaget i Nord-Trøndelag mens han var fylkessekretær i 2012. Pengene gikk til å betale ukjente utenlandske aktører i et håp om å få avkastning. Staldvik innrømmet i retten at disse pengene er tapt.

– Jeg var naiv og ville investere småbrukerlagets penger for å kunne tjene penger til laget. Underslaget av pengene skjedde fordi jeg ønsket å styrke organisasjonens økonomi, sa Staldvik i Namdal tingrett tirsdag formiddag.

Gjennom ni forskjellige uttak fra småbrukerlagets konto i perioden februar til juli i 2012 tappet han nesten lagets konto helt.

– Det stod igjen bare noen få tusen kroner i juli 2012, innrømmet han.

Britisk advokat

Aktor, politiadvokat Amund Sand, mener Staldvik allerede før han begynte å ta penger fra småbrukerlagets konto hadde rotet seg borti svindelen fra utenlandske aktører.

– Han overførte penger fra sin private konto flere ganger til folk i utlandet han øyensynlig stolte på. Siden gikk han over til å ta ut penger fra småbrukerlagets konto, sa Sand i retten.

Inge Staldvik ble kontaktet av en britisk advokat på e-post som han fikk tillit til.

– Jeg overførte først 30.000 kroner av mine egne penger, og fikk 3000 kroner i avkastning. Dette fortsatte jeg med, men fikk aldri noen avkastning på pengene. Jeg fikk beskjed om å betale inn stadig mer penger hvis jeg skulle få tilbake pengene mine med avkastning, sa Staldvik i Namdal tingrett.

Åtte prosent rente

Den tidligere fylkessekretæren i småbrukerlaget var blitt lovet en rente på åtte prosent på investeringene sine. Under rettssaken kom det fram at han til sammen skal ha investert nærmere 900.000 kroner de siste årene uten å få penger tilbake.

– Jeg har betalt tilbake en god del penger til småbrukerlaget, og skal betale tilbake alt jeg skylder så snart jeg får meg mer arbeid. Senest i vår solgte jeg et hus, og betalte 100.000 kroner tilbake til småbrukerlaget, sier Staldvik.

Nå skylder han Nord-Trøndelag bonde- og småbrukerlag 450.000 kroner, som han må betale tilbake.

– Jeg begikk et tillitsbrudd da jeg ikke informerte styret i laget om det jeg holdt på med. Målet var å bedre den anstrengte økonomien i laget, men det var først i juli 2012 jeg skjønte at det ikke gikk, sier Staldvik.

Fem måneders fengsel

Han hadde håpet å kunne overraske ledelsen i bonde- og småbrukerlaget med en økonomisk gevinst av de pengene han hadde tatt fra lagets bankkonto.

– Det gikk dessverre ikke. Derfor ble det også vanskelig for meg å fortelle styret om det jeg hadde gjort, sier Staldvik.

Først da årsregnskapet for 2012 skulle gjøres opp, ble underslaget oppdaget. Staldvik betalte tilbake noe av beløpet, før småbrukerlaget valgte å melde saken til politiet i juni 2013.

Saken ble først tenkt ført som en ren tilståelsessak, men dette ble avvist av Namdal tingrett i januar i år.

Aktor Amund Sand la mandag ettermiddag ned påstand om fengsel i fem måneder for Inge Staldvik. Dom i saken faller senere.