NRK Meny
Normal

Stående applaus for «Peer Gynt»

«Peer Gynt» på nynorsk i New York falt tydelig i smak da stykket hadde premiere i metropolen. Paul Ottar Haga spilte en av rollene.

Paul Ottar Haga
Foto: Kristine Nyborg / Scanpix

Stående applaus fra et publikum på over 2.000 personer satte punktum for premieren på den norske oppsetningen i New York sent tirsdag kveld.

Publikum var tydelig fornøyd med prestasjonen.

På festen etterpå takket stjerneregissør Robert Wilson skuespiller Henrik Rafaelsen, en av de tre som spiller Peer Gynt, for at han ble trukket inn i prosjektet.

– Da jeg skulle sette opp «Et Drømspel» i Sverige i 1998, var det en nyutdannet talentfull norsk skuespiller, Henrik Rafaelsen, som sa til meg at hans drøm var en dag å få spille «Peer Gynt» hjemme i Norge. Siden den gang slapp ikke denne tanken taket i meg, sa Wilson på premierefesten.

Ari Behn
Foto: Kristine Nygård / Scanpix

 

Syk Märtha

Ari Behn kom alene til premieren, mens prinsesse Märtha Louise lå syk på hotellet. Prinsessen er midt i en fire uker lang lanseringsturné for boka si i USA. Ektemannen forsikret at det ikke feiler Märtha Louise noe alvorlig. Selv har han vært en av dem som har kjempet for å få stykket til New York, og han var svært begeistret over premieren.

– Dette er jo en suksess. Det er fint å være her og jeg er lettet over at det har gått bra, sa Ari Behn til NTB etter at applausen hadde stilnet. Han sier at han er glad for at han har kunnet hjelpe til med å få den sjeldne oppsetningen ut av Norge og til BAM, som blir betegnet som en av verdens viktigste gjestescener.

Wenche Medbøe og Henrik Rafaelsen
Foto: Kristine Nyborg / Scanpix

 

25 år gammel drøm

Ibsens «Peer Gynt» gikk for fulle hus i Bergen og Oslo i fjor. På den

anerkjente scenen Brooklyn Academy of Music (BAM) i New York skal opptil 11.000 mennesker se Robert Wilsons svært visuelle og fargesterke versjon i løpet av fem påskedager. Stykket er oversatt til nynorsk av Jon Fosse, og Wilson har satt sin karakteristiske regi på stykket.

– Jeg er lettet over mottakelsen. Jeg har drømt om å sette opp «Peer Gynt» i 25 år og har vært nervøs over mottakelsen her i USA, sier en glad Wilson etter premieren.

Hans begeistring ble delt av flere norske kjendiser som hadde kommet til premieren. Også en rekke internasjonalt kjente navn var invitert til premieren, men ingen var å se da stykket startet klokken 19 lokal tid.

Eksotisk

Blant de norske kjendisene som dukket opp til premieren, var kunstneren Vebjørn Sand som bor to tredeler av året i New York.

– Det var ganske eksotisk å høre «Peer Gynt» på nynorsk her i New York, men sånn sett er stykket på helt rett sted. Denne byen er jo ganske eksotisk, smiler Sand.

Blant de andre kjente nordmennene som hadde tatt turen teatret var kunstneren Marianne Heske, som er aktuell med sitt eget Ibsen-prosjekt «A Dolls House» som er utstilt i Oslo.

(©NTB)

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.